България отново отива на арбитражен съд

България отново отива на арбитражен съд

България отново се изправя пред арбитражния съд във Вашингтoн. Отново по енергиен казус. Заради промени в законодателството, регулиращо изкупуването на енергията от възобновяеми източници, собственикът на най-големия фотоволтаичен парк у нас, малтийската компания ACF Renewable Energy Limited, е завела дело срещу държавата. Това показва справка в системата на Международния арбитражен съд към Световната банка.

Делото е заведено през февруари. Претенциите на ACF Renewable Energy Limited засега остават неясни. Адвокати на малтийската компания са CMS Cameron McKenna, Duncan Weston и King & Spalding.

Ответник е Министерският съвет на България. Това е четвъртoто дело по темата енергетика и общо петото, пред което е изложена България във Вашингтон. В момента България е изправена на съд от чешкото държавно енергийно дружество ČEZ, от чешкото частно дружество ENERGO-PRO, както и държавното австрийско EVN. Отделно тече и делото, заведеното от Султаната на Оман заради фалита на КТБ.

Кой е претендентът

ACF Renewable Energy Limited е собственик на ФЕЦ „Караджалово“ с инсталирана мощност 50 мегавата.  Слънчевата централа в първомайското село Караджалово беше изградена от американската Sun Edison. През 2012 г. проектът премина в ръцете на странна смес от инвеститори от Шри Ланка, Индия, Пакистан и САЩ. Първоначалната визия за проекта предвижда това да бъде индустриален парк. Заради слаб интерес обаче той се свежда до фотоволтаичен. В него са вложени 350 млн. лв.

Българското дружество, което стои зад проекта се казва „АКВА Пауър Си Еф Карад Пи Ви Парк“ ЕАД, с предишно име „ЗБЕ партнерс“. Именно негов собственик е регистрираната в Малта компания ACF Renewable Energy. Според публикация на „Капитал“ акционери в него са три компании – от Дубай, САЩ и Гърнси. Проектът в Караджалово е един от най-големите фотоволтаични паркове на Балканите. Обхваща  1000 декара с над 214 000 модула. Проектът се оценява на 181.4 млн. евро, а 155 млн. евро от общата сума е заем от Международната финансова корпорация (IFC), Unicredit Group и Overseas Private Investment Corporation.

Категории Акцент, Икономика, ПариЕтикети ,

Автор: Мирослав Иванов

Мирослав Иванов се занимава с финансова журналистика повече от 10 години - по-голямата част от тях в печатни медии. Работил е за водещи икономически всекидневници в България, като „Пари“, а след придобиването му от Икономедиа и за наследника му „Капитал daily”. Има опит и от онлайн медии, включително и от поддържания от него блог. 

2 коментара към “България отново отива на арбитражен съд”

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *