Гергов, Цацаров и масонската ложа – какво остана добре забравено

Гергов, Цацаров и масонската ложа – какво остана добре забравено

Съмнение за обвързаности в тайни общества, протекция на бизнес интереси и лобизъм изпълват дългогодишното познанство на двамата

 

Скандалът Дончев – Цацаров – Гергов тресе вече трета седмица държавата, а главните герои влизат във все повече подробности за странната, полукриминална среща. И колкото повече се разбира за срещата, толкова повече става ясно, че тя си има и предиистория.

А тази предистория минава главно по линия на познанствато на главния прокурор Сотир Цацаров и БСП функционера Георги Гергов.

Двамата си имат история още на пловдивски терен, където Цацаров е председател на Окръжния съд, а Гергов оглавява общинското ръководство на БСП и има редица бизнес интереси.

Масонската връзка

Масони ли са Гергов и Цацаров? Без двамата да признаят, подобна връзка е практически недоказуема. Последно въпросът за масонската връзка беше поставен от члена на Висшия съдебен съвет (ВСС) Калин Калпакчиев. В интервю пред Би Ти Ви Калпакчиев припомни, че членове на ВСС не за първи път искат обяснение от Цацаров дали членува в масонска ложа. Предишният път това става през 2012 г., когато Цацаров е кандидат за главен прокурор. „Тогава питахме дали е вярно, че г-н Цацаров има близки, нерегламентирани отношения с г-н Гергов. Дали членуват в една масонска ложа. Той тогава не отговори“, каза Калпакчиев.

Истината е, че през 2012 г. Цацаров отговаря, но не на ВСС, а в телевизионно интервю към проправителствената по това време ТВ7.

„Не съм член на масонска ложа“. Така Сотир Цацаров отговаря в предаването на Люба Кулезич „Насреща“. И продължава. „Членуването в масонска ложа не е вредно за магистрат, защото същото е да се членува в ловна дружинка или във ветроходен клуб – и там се създават някакви контакти и познанства“.

Монологът на Цацаров продължава: „Гаранция ли е, че човек е необвързан, ако не е масон или ловец? Нещата зависят от човека“.

Цацаров успява да намери време да обясни и контактите си с Гергов. „Познавам достатъчно добре Георги Гергов като човек от Пловдив, но не сме близки приятели“.

Близо 5 години по-късно разбираме, че двамата явно не са само далечни приятели, защото продължават да си пият кафето заедно.

Че Цацаров и Гергов са в една масонска ложа свидетелства пловдивският бизнесмен Петър Станчев. В интервю за „Биволъ“ от 2012 г. Станчев описва участниците в пловдивска масонска ложа, в която, според него участват висши административни функционери от Южна България – кметове, депутати, областни управители, прокурори, данъчни и полицаи. „Вътре (в ложата – бел. ред.) е и шефът на Окръжен съд Пловдив“, обяснява Станчев. По думите му ложата е създадена от Георги Гергов по повеля на тогавашния президент Георги Първанов. Целта й е да консумира цялата икономическа власт в Южна България. Такава ложа под името СДРУЖЕНИЕ „ЛОЖА СЛЪНЦЕ ОРИЕНТ – ПЛОВДИВ“ наистина е регистрирана като сдружение в Пловдивския Окръжен съд през 2005 г. Справка в Дакси показва, че тя е активна и в момента. Неин председател е писателят Димитър Недков – чест гост в изданията на ДПС депутата Делян Пеевски. Самият Станчев твърди, че също е масон, но в друга ложа.

слънце

Съдебни истории

Дали Цацаров и Гергов са масони в обща ложа или са само участници в ловна дружинка или пък ветроходци – не е ясно. Ясно е обаче, че имат значителна история с ясни икономически последици.

Историята ни връща отново към времето, когато Сотир Цацаров е председател на Окръжен съд Пловдив. Георги Гергов пък е собственик на няколко пловдивски фирми, а чрез „Пълдин Туринвест“ иска да апортира активи в капитала на „Международен панаир“ и така да участва в увеличение на капитала на Панаира, а впоследствие и да придобие контрол над него.

Публикувани от „Биволъ“ документи обясняват схемата. Ключов момент в нея е завишаването в десетки пъти на стойността на активите, апортирани от Гергов в смесени дружества с държавата. Това според пловдивския бизнесмен Петър Станчев става с активното съдействие на Пловдивския окръжен съд, чийто шеф тогава е Сотир Цацаров. Именно в този съд в изключително кратки срокове са одобрени експертните оценки на имотите на Гергов, като са пренебрегнати куп груби нарушения на законите – назначаване на експерти, поименно посочени от Гергов, апортиране на недовършени обекти и на имоти с тежести (ипотекирани или заложени), апортиране на чужда собственост, стократно завишаване на цените на земята и др.

По този случай дори има полицейско разследване, което обаче така и не вижда бял свят. Според „Биволъ“ полицаят, започнал разследването срещу Гергов, е уволнен, а по-късно получава заплахи за живота си.

Горе-долу по това време Цацаров се превръща във фаворит на ГЕРБ и лично на премиера Бойко Борисов за поста главен прокурор.

А, както се вижда от успеваемостта на Георги Гергов да се финансира през държавен ресурс, най-вероятно и той се ползва със симпатията на ГЕРБ.

 

 

Категории Акцент, ОбществоЕтикети , , , ,

Автор: Мирослав Иванов

Мирослав Иванов се занимава с финансова журналистика повече от 10 години - по-голямата част от тях в печатни медии. Работил е за водещи икономически всекидневници в България, като „Пари“, а след придобиването му от Икономедиа и за наследника му „Капитал daily”. Има опит и от онлайн медии, включително и от поддържания от него блог. 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *