Съветът за сигурност отхвърли руска резолюция за Сирия

Съветът за сигурност отхвърли руска резолюция за Сирия

САЩ, Великобритания и Франция внесоха своя

 

Съветът за сигурност отхвърли руска проекторезолюция, която призоваваше „да се прекрати агресията в Сирия“, а трите страни на свой ред внесоха своя, в която се предвижда създаването на независим механизъм за разследване на такива инциденти, съобщи РИА Новости.

За приемането на резолюцията гласуваха Русия, Китай и Боливия, против са осем страни, включително САЩ, Великобритания и Франция. Казахстран, Перу, Екваториална Гвинея и Етиопия се въздържа.

За приемането на резолюцията бяха необходими девет гласа.

Както съобщи в събота пред руски журналисти постоянният представител на Русия в ООН Василий Небензя, коментирайки френско предложение да се приеме друга резолюция за Сирия, че сега е тъжен ден за мира.

„Сега нищо не сме видели, но искам да кажа, че сега няма атмосфера, в която можем конструктивно да обсъждаме някакви проекти. Най-напред е необходимо да се спре това, което започна вчера и постепенно да се нормализира ситуацията, защото, разбира се, атмосферата за преговори не е най-добрата.“

В разпространения проект за резолюция Русия осъжда ракетния удар на САЩ и съюзниците и ги обвинява в нарушаване на международното право и устава на ООН.

По-рано по време на заседанието Съветът по сигурност на ООН постоянният представител на САЩ Ники Хейли заяви, че президентът Доналд Тръмп е готов да нанесе повторен удар по обекти в Сирия в случай, че там бъдат установени нови химически атаки.

Франция, САЩ и Великобритания предадоха на страните-членки на Съвета за сигурност на ООН тяхна проекторезолюция относно Сирия. В нея се осъжда използването на химическо оръжие и се предвижда създаването на независим механизъм за разследване на такива инциденти. Проекторезолюцията осъжда „категорично всички случаи на използване на химическо оръжие в Сирия, особено атаката в Дума на 7 април“. Документът предвижда създаването на „независим механизъм за разследване“ на такива инциденти, „основан на принципите на обективността и професионализма“.

Следващата седмица Франция смята да представи редица нови предложения за мирно уреждане на сирийския конфликт. Това съобщи в събота министърът на външните работи Жан-Ив льо Дриан по телевизия „Те Еф-1“.

Според него в понеделник, 16 април, ще бъде представена инициатива в Съвета за сигурност на ООН. Освен това Франция възнамерява да оповести своите предложения на среща на външните министри на ЕС в Брюксел.

Членовете на Съвета за сигурност на ООН, които гласуваха против руската проекторезолюция, осъждаща САЩ и техните съюзници за ударите в Сирия, вече не са партньори на Дамаск във всеки политически процес.

Това заяви постоянният представител на Сирия в ООН Башар Джафари в събота извънредното заседание на Съвета за сигурност на ООН. Той нарече „позорно“ това гласуване в сегашната ситуация. Джафари посочи, че САЩ, Великобритания и Франция, въпреки техните уверения, че се стремят да бъде разгромена терористичната групировка „Ислямска държава“ всъщност нанасят ракетни удари по наши обекти, за да не можем да победим ИД.

Американският президент Доналд Тръмп заяви, че е постигнал целите след съвместния ракетен удар с Франция и Великобритания по Сирия. Той написа това на своята страница в Туитър. „Ударът от миналата нощ беше нанесен идеално. Благодаря на Франция и Обединеното Кралство за тяхната мъдрост и мощта на техните въоръжени сили. По-добър резултат не можеше да има. Мисията е изпълнена!“ След това Тръмп за пореден път заяви, че мощта на американските ВС ще се повиши благодарение на увеличаването на военните разходи, планирано от неговата администрация.

„Толкова съм горд с нашите прекрасни въоръжени сили, които скоро, след като бъдат похарчени одобрените милиарди долари, ще станат най-добрите, които е имала нашата страна. Никой и нищо няма да може да се сравнява с тях!“, каза той.

 

Категории АкцентЕтикети , ,

Автор: Редакция "Трансмедия"

Bio

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *