В съда главното са доказателствата, в политиката е доверието

В съда главното са доказателствата, в политиката е доверието

 

 

Великобритания получи поддръжка за изгонените руски дипломати от водещи световни сили, а към Кремъл бе демонстрирано изключително негативно отношение.

„Това е наистина добре. Но има още една забележителна новина. Великобритания най-сетне започна разследване за мръсните руски пари и не само на територията на Великобритания, но и на Каймановите, Бермудските и Вирджинските острови. Сега е важно действията на властите във Великобритания да се подкрепят от всички останали страни, където руските крадци са прехвърлили нашите пари и да започнат накрая да арестуват тези пари.“

Това е коментар на руски гражданин с ник нейм Д-р Олга от 27 март 2018 г. под този материал с автор Александър Минеев, специален кореспондент на „Новая газета“ в Брюксел.

България не е сред тези държави, но нейната еластична позиция не е обект на този материал, вероятно защото е очаквана. Премиерът Борисов поиска „доказателства“ за връзка на Кремъл по случая „Скрипал“. Същото поиска от Великобритания и Путин. Смешно и тъжно. България не е малка  държава, малки са управниците ни. Малки и комплексирани. Такива и господарите им не ги уважават.

 

Александър Минеев

Повече от половината от 28-те страни от Евросъюза заедно със САЩ, Канада, Норвегия, Албания и Украйна съобщават за отзоваване на руски дипломати заради скандала с отравянето на бившия полковник от ГРУ Скрипал и неговата дъщеря. Във вторник към тях се присъедини и Австралия. Точката обаче не е поставена. Очакват се аналогични стъпки и от други държави. Агенция Франс прес и Би Би Си нарекоха това блестящ успех на британското правителство и лично на Тереза Мей. Шефът на Европейския съвет Доналд Туск обяви, че страните от Евросъюза са солидарни с Великобритания по отношение на сигурността, а следователно и по случая „Скрипал“.

Великобритания е потънала в спорове с ЕС по условията за напускане на съюза. Те се отнасят основно до търговско-икономическите отношения и правата на гражданите. Но главата на британското правителство постоянно подчертава стремежа на Лондон да поддържа партньорство със страните от ЕС в областта на отбраната и сигурността. На скорошна среща на върха в Брюксел Мей се възползва от случая, за да напомни още веднъж за това. И ЕС потвърди готовността си за „специално партньорство“ с Лондон в тази сфера.

Въпреки излизането си от ЕС Великобритания си остава част от западния свят, една от най-важните членки на НАТО.

В понеделник Туск в специално изявление обяви за изгонването на 30 руски дипломати. Във вторник бе съобщено за 116 изгонени руски дипломати от цял свят. Туск потвърди, че в най-близко време европейските страни ще приемат нови мерки срещу Русия.

Шефът на Евросъвета специално подчерта, че ЕС в сегашните си отношения с Русия прави разграничение между Кремъл и руското общество: „Ние продължаваме да критикуваме действията на руските власти, но в същото време ние, европейците, заедно с руския народ скърбим за жертвите на трагедията в град Кемерово. Нашите мисли и сърца са с вас.“

В Европа през последните години стана все по-натрапчиво да се оплакваме от криза на интеграцията, разединение на страните от ЕС и НАТО, „търговските войни“ на  Тръмп, а тук бе демонстрирана убедителна солидарност. След 2014г. не особено радушните отношения между западния истаблишмънт и Москва все повече се преместват от сферата на правото към сферата на политиката.

Международното право за разлика от националното винаги е било производно от политическия консенсус в държавите. Ако в съда основното са доказателствата и презумпцията за невинност, то в международните отношения основното е доверието. Между Русия и Запада него го няма вече. Отровиха ли руснаците своя предател с агента „Новичок“ или не – това не е важно, както и това дали в Крим е имало „зелени човечета“, а в Донбас редовни части на руската армия или не.

В Русия днес „бесят всички кучета“, дори тя да няма към тях никакво отношение. Теоретически участието или неучастието на руската държава към покушението на Скрипал може да се изясни с по-нататъшно разследване, но при наличието на политическа воля. А такава днес няма.

Страните от ЕС наистина застанаха като стена зад Великобритания, която според тях е била подложена на химическа атака. За изгонването на руски дипломати заяви дори Италия, която в нашия пропаганден телевизионен ефир наричат една от главните съюзнички на Русия в Европа. Рим изгони двама руски дипломати.

И президентът на Чехия Земан, който пак в нашия телеефир представят като приятел на Путин и защитник на Русия от западните нападки, призова чехите „да реагират на нееднократните обвинения от страна на Москва“. Той се обиди, защото представителката на външното министерство на Русия Мария Захарова небрежно назова Чехия сред страните, които биха могли да произведат злополучния „Новичок“. По думите на негов представител държавният глава на Чехия въпреки някои спекулации в медиите никога не е поставял под съмнение решението на Прага да изгони сътрудници на руското посолство.“

Очаквано, Виена отстъпи. Новото австрийско правителство, коалиция между десни и ултрадесни, обяви, че няма да гони руски дипломати, защото следва принципите на неутралитет и иска да види Австрия като мост между Изтока и Запада. Младият канцлер Себастиян Курц е принуден да се съобразява с коалиционните си партньори, където министър на външните работи е Карин Кайсл от ултрадясната Австрийска партия на свободата. Тази партия е свързана със споразумение за сътрудничество с „Единна Русия“ на Путин.

Белгия, чийто премиер Шарл Мишел направи приятелско посещение в Москва, само отложи решението и потвърди готовност да търси „руска следа“ в използването на химическо оръжие в Солсбъри. Мишел призова Европейския съвет да координира мерките на ЕС по отношение на Русия, като декларира, че ще приеме всички решения в рамките на ЕС и НАТО.

Изгонването на дипломати е по-скоро символичен жест. Големи материални щети подобен демарш няма да донесе. Както казаха на кореспондента на „Новая газета“ дипломати и чиновници от ЕС в Брюксел, реалното политическо сътрудничество на Евросъюза с официална Русия и така е близо до нулата.

Но в конкретния случай стана нещо безпрецедентно – никога преди толкова много държави не бяха показвали негативното си отношение към управляващите в Русия.

 

Превод: Рени Нешкова

Категории Акцент-2, ЦивилизацияЕтикети , , ,

Автор: Редакция "Трансмедия"

Bio

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *