Божидар Димитров е бил в конфликт на интереси като шеф на НИМ

Божидар Димитров е бил в конфликт на интереси като шеф на НИМ

Той е сключил два договора с дъщеря си и племенниците си

 

Като директор на Националния исторически музей (НИМ) Божидар Димитров е бил в конфликт на интереси, като е сключил два договора с дъщеря си и с племенниците си през 2015 г, констатира новата антикорупционна комисия.

Комисията е проверила Димитров по публикации в медиите, че НИМ има договорни отношения с търговското дружество „Акшаена – 2007“ ООД, в което собственици са дъщерята на Димитров Мария и племенниците му.

Първият договор е от април 2015 г. и е бил за изработване на каталог на колекция в тираж от 1000 броя на стойност 19 800 лв. и срок за изпълнение септември 2015 г. Димитров сключва договор с фирмата, собственост на дъщеря му и племенниците, като в него е предвидено половината от сумата да се плати авансово, а другата половина – 5 дни след предаването на готовите каталози. Въпреки това второто плащане е извършено два месеца след първото, а музеят така и не е получил всички платени каталози, а само половината. Това се е случило повече от две години след срока, посочен в договора, през октомври 2017 г.

И двете платежни нареждания са подписани от Божидар Димитров.

В хода на проверката не е представен протокол за предаване на останалата част от каталозите до пълния му тираж от 1000 бройки.

Вторият договор е също от 2015 г. отново със същата фирма – за печатно издание в тираж от 1000 броя на стойност 15 000 лева. В двумесечния срок по договора фирмата е предала всичките бройки и е получила цялото плащане, като платежните нареждания са подписани от Божидар Димитров.

„Съгласно Вътрешните правила за финансово управление и контрол в НИМ директорът на музея е имал правото да упълномощи свой заместник да подпише договорите, като по този начин си направи самоотвод от вземане на решение в конфликт на интереси, но не го е направил. При нито един от двата договора няма подадена и декларация за конфликт на интереси“, установява още проверката.

Божидар Димитров е бил поканен за изслушване или да представи писмено становище, но това не се е случило.

През есента на 2017 г. депутати от БСП обвиниха Димитров в конфликт на интереси. Според тях във връзка с дейността на музея по проекта за възстановяване на археологическите структури в резерват „Плиска“ Димитров е сключвал договори с близко до него дружество. Левицата твърдеше, че за целта било създадено дружество „Плиска“ с председател племенника на Димитров – Тодор Тодоров. Пари за реставрация и дарения са постъпвали именно в това дружество, а Димитров обясняваше тогава, че музеят само е получавал пари, но не е давал на тази фирма.

По този случай комисията не е установила конфликт на интереси, тъй като между НИМ и сдружението не били подписвани договори.

Димитров се пенсионира от поста директор на Националния исторически музей през есента. Наскоро той учреди движение за възход и величие на България „Кубрат“.

Категории АкцентЕтикети , ,

Автор: Редакция "Трансмедия"

Bio

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *