Оръжеен търговец е новият собственик на Полиграфическия комбинат

Оръжеен търговец е новият собственик на Полиграфическия комбинат

Сградата на Полиграфическия комбинат в София е с нов собственик и това е е “Алнуаими груп” на иракчанина с български паспорт Муханнед Наджим Абдуллах ал Нуаими след сделка за 25 млн. евро. Той е собственик и на оръжейния търговец “Аполо инженеринг”, който в в последните три години се превръща в основен играч на пазара. По данни на „Капитал“ в 2014-2016 г. компанията има над 900 млн. лв. приходи и 150 млн. лв. печалба.

Продавач на Полиграфическия комбинат е дружеството „СФ-БТ“, което до миналата есен бе част от структурите на „Булгартабак“ преди да бъде продадено в две отделни сделки на дубайска компания.

Сделка от края на октомври миналата година, но за нея се разбра от сигнал до прокуратурата на неправителствената организация „Ние, гражданите“, представляваща вложителите в КТБ. Организацията вижда в сделката вероятна корупция около разпределението на осребреното от синдиците на КТБ имущество на банката. Причината е, че „Аполо инженеринг“ се появи като кредитор с гарантирано вземане (обезпечен кредитор) в списъка за разпределение на първите средства от масата на несъстоятелността на КТБ.  Така дружеството изпреварва останалите кредитори, включително и Фонда за гарантиране на влоговете в банките. Основанието за вписването на „Аполо“ като обезпечен кредитор е договор за срочен заем от юли 2009 г., към който е сключен договор за залог на вземания на 7 юни 2014 г., което е по-малко от две седмици преди поставянето на КТБ под специален надзор. Този договор обаче не е вписан в Централния регистър на особените залози (ЦРОЗ), а бившите администратори на КТБ дори претендират, че той е фалшифициран. За това също има подаден сигнал в прокуратурата. В КТБ не е съществувала практика на подобно обезпечение, а освен това според устава на банката такива договори е трябвало да бъдат одобрени на заседание на Управителния съвет и да е подписан от поне двама изпълнителни диркетори. Такива решение обаче няма.

„Капитал“ припомня, че сградата на бившия Полиграфически комбинат сменя доста често собствениците си в последните години. Те е част от медийната група на ВАЦ, като след рокадите в нейната собственост остана под контрола на Венелина Гочева. През 2014 г. беше продадена на „Карано пропъртис – България“, собственост на едноименна лихтенщайнска фирма. Още тогава индикациите са, че зад сделката стои Делян Пеевски, като сградата беше отдадена под наем на „Благоевград БТ“, част от свързвания с депутата „Булгартабак холдинг“.

Тогава купувачът плати на собствениците „Вестникарска група България“ и „Медийна група България холдинг“ 15 млн. евро. От тях 7 млн. евро бяха собствени средства на учредената едва половин година по-рано „Карано пропъртис“, а останалите 8 млн. евро – заем от Търговска банка Д. Впоследствие сградата е прехвърлена поетапно в „Благоевград БТ“, в „София БТ“ и последно в основаното преди година дъщерно дружество „СФ-БТ“. То стана собственик и на сградата на софийската фабрика на цигарения холдинг, която впоследствие бе съборена, като общо за двата имоти плати 61 млн. лв. на своята компания-майка.

Малко след основаването си „СФ-БТ“ беше продадено от „Булгартабак холдинг“ заедно с имотите. „София БТ“, което беше негов пряк собственик продаде срещу неизвестна сума първо 53%, а после и останалите 47% от дружеството на дубайското Bulgartabac Trade FZE. То е посочено като свързано лице извън групата в отчетите на „Булгартабак холдинг“. Кой е собственикът му не се разбира от документите, но неговият директор Уалид Абделсеид Мохамед Ахмед е и член на борда на цигарения холдинг.

Категории Акцент, Акцент-2, Компании, ПариЕтикети , ,

Автор: Редакция "Трансмедия"

Bio

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *