Къде са инвеститорите

Къде са инвеститорите

Чуждите вложения в икономиката на България са се повишили през ноември, но трайно се понижават за последната година

Управляващите и статистиката се разминаха много сериозно по отношение на инвестициите.

В последната година преките чуждестранни инвестиции непрекъснато намаляват и това се превръща в един от проблемите пред управлението на ГЕРБ и Обединени патриоти.

В последната седмица обаче властта мина във вербално настъпление по отношение на инвестициите.

„Доверието на инвеститорите към страната ни се завръща“, каза министърът на икономиката Емил Караниколов в четвъртък при връчването на три сертификата за инвеститор клас А в министерството на икономиката .

“Няма как новите инвеститори и тези, които разширяват инвестициите, да не се съобразят и с това, което правителството прави, а то е във връзка с борбата с корупцията, монополите и контрабандата“, каза Караниколов.

На тази струна засвири и неговият заместник Лъчезар Борисов. „През последните две тримесечия генератор на икономически растеж на България отново стават инвестициите, а не само потреблението и износът. Инвестициите растат с 4.3% в реално изражение. В номинално изражение за последните девет месеца на 2017 г. има над 950 млн. лв. ръст.“

Прочети
Чуждите инвестиции в капитал се свиват катастрофално

Изказванията на Караниколов и Борисов, разбира се, нямат много общо с фактите. Но пък е съвсем логично министрите да харесват политиката, която води собственото им правителство.

Фактите

За периода януари – ноември 2017 г. преките чуждестранни инвестиции в България са в размер на 883.7 млн. евро, което е спад спрямо същия период на 2016 г. Това показват данните на Българската народна банка.

Факт е, че за ноември 2017 г. има увеличение. Но е доста смело да се приема, че това е тенденция. Още повече, че понижение в инвестициите се отчиташе през миналата година в няколко поредни месеца.

Още по-критично става, когато се погледне структурата на инвестиции в България. От всичките 883.7 млн. евро за инвестиции в страната за 11-те месеца до края на ноември 701.9 млн. евро са дълг.

Дяловият капитал е само 153.9 млн. евро спрямо 543.1 млн. евро за 2016 г. Реинвестираната печалба през 2017 г. е 28 млн. евро спрямо 420 млн. евро за 2016 г.

Защо това е проблем

Проблемът с инвестициите в дълг, а не в капитал е, че този тип вложения са много по-несигурни. Те показват, че страната ни се оценява като несигурна дестинация. Като дестинация, в която е по-добре инвестицията да е с къс хоризонт, а да не е вложение, което да носи добавена стойност дълго време.

Прочети
Чуждите инвестиции продължават своя катастрофален спад

Казано по-просто, независимо с какъв матуритет е дългът, излизането от тази инвестиция е много по-лесно, отколкото от дяловото вложение.

Категории Акцент, ПариЕтикети , , ,

Автор: Мирослав Иванов

Мирослав Иванов се занимава с финансова журналистика повече от 10 години - по-голямата част от тях в печатни медии. Работил е за водещи икономически всекидневници в България, като „Пари“, а след придобиването му от Икономедиа и за наследника му „Капитал daily”. Има опит и от онлайн медии, включително и от поддържания от него блог. 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *