Нено Димов ще има среща с „инвеститора в Банско“

Нено Димов ще има среща с „инвеститора в Банско“

В Министерството на околната среда и водите все още няма постъпило инвестиционно намерение за изграждане на втори кабинков лифт над Банско. Това каза министър Нено Димов в интервю за БНТ.

„Вероятно тази седмица ще извикам инвеститора, за да разбера какво е неговото намерение“, посочи Димов. Попитан за обявения през медии идеен проект за втори лифт, министърът посочи, че за да бъде оценено дадено предложение, то трябва да е в рамките на инвестиционен проект, а не инвестиционно намерение.

Инвеститор в проекта Банско е фирма „Юлен“, чиято собственост е скрита зад регистрирана в Кипър компания. Разследване на сайта „Биволъ“ преди повече от година показа, че собствеността в Кипър води до безработен местен гражданин на име Георгиус Георгиу. Според разследването той е номинален краен собственик на кипърски компании към които Първа инвестиционна банка има кредитни експозиции зад над 1 млрд. лв. Един от съсобствениците на ПИБ е председателят на българската федерация по ски Цеко Минев, който е определян и като реален краен собственик на ски проекта Банско. Заради законовите ограничения за кредитиране на свързани лица обаче Минев не би могъл да кредитира проекта през банката си.

Министър Димов увери, че с решението на Министерския съвет, което позволява разширяването на ски зоната над Банско, няма да се разреши строителство на сгради извън спортни съоръжения, а дали ще се строят нови лифтове и писти ще се решава след съответните екологични оценки.

Категории Акцент, ОбществоЕтикети ,

Автор: Редакция "Трансмедия"

Bio

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *