Какво влиза в сила от 1 януари 2018 г.

Какво влиза в сила от 1 януари 2018 г.

В навечерието на Нова година “Трансмедия” припомня какви административни промени влизат в сила от 1 януари и как те засягат доходи и задълженията на гражданите.

Доходи

Увеличава се минималната работна заплата от 460 лв. на 510 лв.

Отпада скалата за определяне на диференцирани минимални осигурителни доходи съобразно облагаемия доход. Минималният месечен осигурителен доход на самоосигуряващите се лица за 2018 г. става 510 лв.

Увеличава се минималният осигурителен доход на регистрираните земеделски производители и тютюнопроизводители от 300 лв. на 350 лв.

Увеличава се размерът на обезщетението за отглеждане на малко дете от една до двегодишна възраст – от 340 на 380 лв.

Осигуряване

Напусналите работа по инициатива на работодателя срещу компенсация от поне 4 заплати, вече няма да получават пълно обезщетение за безработица

Минималният дневен размер на обезщетението за безработица се увеличава от 7.20 лв. на 9 лв. и се определя дневен максимален размер – 74.29 лв.

Променят се изискванията за право на парично обезщетение за безработица – внесени или дължими осигурителни вноски във Фонд Безработица най-малко 12 месеца от последните 18 месеца

Обезщетение за пълния период от 12 месеца ще може да се получава при над 15 г. осигурителен стаж с осигуряване за безработица, придобит за времето след 31 декември 2001 г. вместо за над 12 години

За правото на отпускане на обезщетение за безработица се изискват 15 месеца осигуряване през последните 18 месеца вместо досегашните 9 месеца от последните 15.

Всички осигурени, на които до 30 юни 2018 г. ще им остават по-малко от пет години преди пенсия, ще могат да се прехвърлят еднократно в НОИ до края на 2018 г.

Увеличава се размерът на осигурителната вноска за Фонд Пенсии с 1.00%

Транспорт

Периодът на валидност на годишната винетна такса от една година, вече ще счита  от деня на издаване на винетния стикер.

Въвежда се и нова тримесечна винетка с валидност три календарни месеца, считано от датата на издаването й, за пътни превозни средства под 3,5 тона.

 

Категории Акцент, ИкономикаЕтикети ,

Автор: Редакция "Трансмедия"

Bio

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *