Пеевски влива медийния си бизнес в арабската си офшорка

Пеевски влива медийния си бизнес в арабската си офшорка

През 2017 г. „Нова българска медийна група“ е изплатила близо 25 млн. лв. дивидент на собственика си

ДПС депутатът Делян Пеевски е стартирал нова операция по преструктуриране на издателския си бизнес. Компанията „Нова българска медийна група“, през която доскоро преминаваше дейността на цялата пресгрупа на Пеевски „Монитор“, „Телеграф“, „Политика“, „Мередиан мач“ и др. ще престане да съществува. Дружеството ще се влее в компанията „НСН Инвестмънт“, която майката на Пеевски Ирена Кръстева основа през 2015 г., а после набързо дари на сина си. Впоследствие през „НСН Инвестмънт“ Делян Пеевски разви бурна инвестиционна дейност – придоби „Техномаркет“, опита да купи остатъчните активи на „Химко“, сградата на телевизия Би Ти Ви и др.

По-късно Пеевски прехвърли собствеността над „НСН Инвестмънт“ на регистрираното в ОАЕ дружество „Интръст”. За него Пеевски декларира, че е краен собственик.

Според документите по партидите на „НСН Инвестмънт“ и „Нова българска медийна група“ (НБМГ) в Търговския регистър се разбира, че причината за вливането е това, че „НСН Инвестмънт“ е едноличен сосбтвеник на „Нова българска медийна група“, а самата  НБМГ не развивала търговска дейност. Според отчета на НБМГ за 2016 г. обаче, дружеството има приходи от продажби за близо 6 млн. лв., което е лек спад спрямо отчетените 8 млн. лв. през 2015 г.

Освен това „Нова българска медийна група“ е изплатила близо 25 млн. лв. дивидент на собственика. Сумата е стояла в баланса като задължение към 2016 г. , но към датата на изготвяне на отчета – 21 юни 2017 г. вече е била изплатена.

Това означава, че към приемащото дружество „НСН Инвестмънт“ са излетели 25 млн. лв. Не е ясно дали те са поели и към чуждестранното „Интръст”.

Но това не е всичко. Пеевски очевидно е решил изцяло да преструктурира издателския си бизнес, защото промяна има и в контрола на „Монитор“ – издател на едноимнения сайт и вестник. Дружеството вече е еднолична собственост на „Телеграф“ – издател на едноименния вестник. Продавач е въпросното  „НСН Инвестмънт“.

Да стане сделката се е произнесъл лично Танвеер Махамад Асгар Шакх, който го играе директор на „Интръст”.

Махамад Асгар Шакх очевидно има добри познания над българския медиен пазар, защото само за месеците юли и август 2017 г. се е развихрил със забележителни преструктурирания.

intrust

На консолидирано ниво всичко е като Пеевски да си го премести (притежанието) от единия джоб в другия, само че с легализиран доход от 26 млн. лв.

monitor2

Това личи и от договора между „Монитор“ и „Телеграф“, който е разписан и за купувач и за продавач от любимия пенсионер на Пеевски и майка му Ирена Кръстева – Александър Георгиев.

Очаквайте подробности

Снимка: Сергей Антонов

Категории Акцент, Мнения, Общество, Пари

Автор: Мирослав Иванов

Мирослав Иванов се занимава с финансова журналистика повече от 10 години - по-голямата част от тях в печатни медии. Работил е за водещи икономически всекидневници в България, като „Пари“, а след придобиването му от Икономедиа и за наследника му „Капитал daily”. Има опит и от онлайн медии, включително и от поддържания от него блог. 

1 коментар към “Пеевски влива медийния си бизнес в арабската си офшорка”

  1. Закон за конфликт на интереси – Чл. 2. (1) Конфликт на интереси възниква, когато лице, заемащо публична длъжност, има частен интерес, който може да повлияе върху безпристрастното и обективното изпълнение на правомощията или задълженията му по служба.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *