Ако софиянци бяха венецианци

Ако софиянци бяха венецианци

 

200 евро глоба, ако се разхождаш по гол тумбак из Венеция. Знам какво си представя читателят при думите „гол тумбак”, но не, не става дума за италиански или друг управник. Просто тази отскоро наложена мярка е само една от поредицата санкции, насочени срещу невъзпитаните туристи – напаст не само за Венеция.

Чудех се дали у нас е приложимо това, което венецианците са измислили. Все питаме кой ще ни даде пари, а нещата са толкова прости – глобяваме нарушители и печелим. Стига да има кой да глобява. Защото обитателите на столицата са перманентни нарушители поне на три от 12-те нови венециански правила.

Прост пример. 100 евро плаща велосипедист във Венеция, ако кара в пешеходна зона. Няма нужда контролните органи да ходят надалеч, всеки тротоар е писта за колоездачи от всички възрасти, както и пешеходните пътеки. Само за час по иначе пешеходната част на „Витошка” контролният орган (ако има такъв) би събрал не по-малко от 1000 евро. За 24 часа – съответно 24 000 евро.

Къпането в каналите пък се глобява с 500 евро. Не че някой ще се засили да се къпе в Перловската река, но я идете на Централна баня през лятото – орди мургави братя си се къпят там целодневно. Те, разбира се, не подлежат на глоби по дефолт. Евентуално при наводнение, когато улиците стават като венецианските канали и всички се къпем в тях, тогава може би общината ще се сети да ни глобява, но няма да е много права…

Най-симпатична и бързооборотна ми се вижда глобата за правене на боклук – 25 евро. От нея столичната хазна може да се напълни само за седмица. Просто някой трябва да се навърта около кошчетата – боклуците обикновено се изхвърлят около предназначените за това места.

Софийските общинари биха могли да бъдат много по-креативни от венецианските, защото столичани са безкрайно вариативни в нарушенията. Например, изпикаване в подлез. Представяте ли си колко пари биха били събрани само от това невинно за обитателите на София деяние?

Или пък некъпани ползватели на градския транспорт. Смърдиш на отдавна умряла риба – дай 100 евро. Ех, мечтиии…

Или пък си хвърляш бутилките и кутийките от бира из парка, както и станиолените опаковки от чипс. По пет евро да се глобява за това, общината ще се види с пари. Може пък и да запълни дупките по асфалта или пък да направи тротоарите, примерно. Но и това може би е вземане на желаното за потенциално действително. Софиянци са далеч от венецианци – по всички параметри.

Глобяващите обаче трябва да са поне 4 милиона – по двама за всеки софиянец.

 

 

Категории МненияЕтикети ,

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *