Борисов: Чакам писмо от ЕК дали ще ми разрешат преговори за директна тръба от „Турски поток“ към България

Борисов: Чакам писмо от ЕК дали ще ми разрешат преговори за директна тръба от „Турски поток“ към България

„Чакам писмо от Европейската комисия дали ще ми разрешат или не да започнем преговори за директна тръба от „Турски поток“ към България“. Това каза премиерът Бойко Борисов по време на традиционната годишна среща на българските посланици, която се провежда в Централния военен клуб.

„Трябва да си си заврял главата в пясъка, за да не разбираш, че като приключи „Турски поток“ и там тръгне газ, транзитът през България ще спре“, добави Борисов, цитиран от агенция „Фокус“  и попита тогава какво ще правим с милиардите инвестиции в газопреносна система.
Според Борисов „Южен поток“ не е влизал в правилата на третия либерализационен пакет. „Европейският газов хъб „Балкан“ изпълнява абсолютно всички изисквания на европейското законодателство. Ние бяхме най-лоялния член на ЕС, дори на моменти до глупост в лоялността си“, допълни Борисов.

По думите на Борисов европейският газов хъб „Балкан“ „е разковничето“, защото изпълнява всички европейски изисквания.

Борисов заръча на посланиците да маркетират газов хъб „Балкан“  с добавката „европейски“.

„Това искам да го знаете, за да може на всеки въпрос защо България прави този газов хъб да отговорите: Защото имаме най-добрата газопреносна система. 80% от всички компресори на Балканите са в България и всички са американски, най-добрите, реверсивни. Утре може да стане така, че дори за Украйна да изнасяме. Това е пазарът, това ще намали цената, това ще даде конкурентност на доставчиците“, каза Борисов.

По думите му процесите в Турция вървят със сила, която трудно може да си представим. „Освен това, на практика прекрояването на енергийните потоци – коренно различно от това, което е в момента, и то върви също със страшна сила и е необратимо. Използвахме времето и направихме доста в газопреносната мрежа, подменихме компресорните станции, изграждаме интерконекторни връзки. С Румъния вече ни е готова. Сега се строи с Турция, Сърбия, Гърция“, каза Борисов.

„Какво стана – натовска Турция, натовска Гърци, натовска Италия, без да се съобразяват изобщо с никакви други норми подписаха „Турски поток“ и „Посейдон“, допълни министър-председателят. Той припомни, че проектът „Набуко“ е бил „хвърлен в канала“ и никой не е могъл да обясни защо. „Без него диверсификацията с азерски газ не може да стане. Ние имаме подписан договор, искат хората да го доставят, но трасето минава през Турция. Сега изведнъж ние се озоваваме в тази зависимост на „Турски поток“.

Неслучайно като вместимост е точно толкова, колкото минава сега от Украйна, през България и влиза в Истанбул“, каза Борисов.

„Това съм го заявил публично на Европейски съвет пред колегите. Казах им аз ще си подпиша в лицето на Министерство на енергетиката – Теменужка Петкова – пътната карта за 18.7 млрд. кубически метра газ да идват от „Турски поток“ в България. Сега чакам писмо от ЕК дали ще ми разрешат или не да започнем и преговори за директна тръба към България. Докато течаха тези процеси, целият регион стана зависим от Турция. Сега при тези отношения между ЕС и Турция може да си задаваме много риторични въпроси кое е по-добре и кое е по-зле“, каза още Борисов.

Междувременно руското издание „Ведомости“ обяви, че „Газпром“ е започнал да полага и втора тръба на газопровода към Турция. „Ведомости“ припомня, че за церемонията по първото полагане на тръби от газопровода в дълбоки води пристигна руският президент Владимир Путин. На борда на кораба Pioneering Spirit, той подчерта ролята и личната подкрепа за проекта на президента на Турция Ердоган. „Ние разработваме проекти с Турция, така както те не се развиват с много други партньори“, каза Путин по това време. „За другите са необходими години за различни административна координация, с Турция ние правим това само за няколко месеца, а това със сигурност е резултат от Вашата пряка лична подкрепа“, добавя Путин.

Категории Акцент, Общество, ПариЕтикети , , ,

Автор: Редакция "Трансмедия"

Bio

3 коментара към “Борисов: Чакам писмо от ЕК дали ще ми разрешат преговори за директна тръба от „Турски поток“ към България”

  1. Българския национален интерес е не да чакаш писмо (от умрял), а да седиш в Брюксел
    докато получиш съгласието на ЕК. Чакал! Чака на вола атрибутите да паднат!?

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *