Време е за паметник на незнайния данъкоплатец

Време е за паметник на незнайния данъкоплатец

 

 

Поредното рушащо се бетонно творение, чинията на Бузлуджа, излезе на дневен ред веднага след спадане на ентусиазма около паметника край НДК. Благодарение на Обединените патриоти обществената ниша „безсмислени спорове и дебати“ се запълни с нов материал.

Патриотите подгряха темата за паметниците с искането чинията на Бузлуджа да остане на държавата, защото било недопустимо „парцелирането на историческата памет“. Вместо само социалистите да се радват и да почитат с речи, кебапчета, хора и ръченици паметта на Димитър Благоев-Дядото, това право да принадлежи на целия български народ.

Социалистите, които иначе ревностно пазят и най-нескопосания символ от своята вековна история, внезапно се съгласиха да отдадат най-грандиозния си монумент. „Този паметник не е на БСП, независимо дали ще бъде върнат или не. Това е паметник на цяла България“, заяви депутатът социалист Антон Кутев.

Както се казва, другарството си е другарство, обаче сиренето е с пари. Почитта пред делото на Дядо им може да излезе много скъпо на партийната каса – 15 млн. лв. за потягане на съоръжението, после вътре да го украсят с нови стенописи, съчетаващи ценностите на социализма, комунизма, ЕС и НАТО.

През 2011 г. кабинетът „Борисов 1“ прехвърля безвъзмездно одържавената собственост с официално име Дом-паметник на БКП на наследника по права линия БСП. Минават 8 години и преди месец лидерът на БСП Корнелия Нинова заявява, че партията е решила да се възползва и да си вземе чинията. С вземането всичко върви добре, но със стопанисването нещата не се получиха. От „Позитано“ 20 обявиха, че нямат пари за възстановяване. Демокрацията наистина им отне много.

И в този критичен за паметта на социалистическото движение момент на помощ дойдоха патриотите с оферта да подарят Дома паметник на БКП на данъкоплатците.

Антон Кутев, непримирим към всякакви идеи, които не произтичат директно от „Позитано“ 20, подкрепи патриотите от парламентарната трибуна: „Ако имат идеи за това как да направят паметника действащ и как да съхранят паметта – нека да го направят. Ние искаме само да бъде съхранена паметта.“

С чужди пари, естествено. Иначе паметта трябва да се запази – за истинската история на БКП. Но не чрез лъжливия идеологически монумент, чийто разперен символ напомня за една от най-мрачните и унизителните епохи в българската история. Затова последните, които искат „съхраняване на паметта“, са именно от БСП.

Засега остава неясно само какви идеи ще предложат патриотите за използване на паметника. Когато откриват монумента през 1981 г., в петолъчката на върха на пилона са монтирани осветителни тела с огромна мощност и по проект светлината от тях можела да се види от румънския бряг на река Дунав, а през нощта и в ясно време – от брега на Бяло море в Беломорска Тракия. Тази идея може да им хареса. Малко е скъпичка, но нали насреща вече ще е държавата, сиреч данъкоплатеца.

И не е ли време най-сетне да се направи паметник на безименния данъкоплатец? Може да го монтират и на пилона на Бузлуджа. Да се вижда отвсякъде, нашир и надлъж. Такъв кретен трудно може да се измисли някъде.

 

 

Категории МненияЕтикети , ,

Автор: Рени Нешкова

Рени Нешкова

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *