#СтенограматаКТБ2: Да ликвидираме банката

#СтенограматаКТБ2: Да ликвидираме банката

ДПС и ГЕРБ искат специално законодателство, БСП се противи, Росен Плевнелиев се съмнява в „дупката“ от 3.5 млрд. лв. и сочи придобитите с тях активи, Иван Искров обяснява колко е невинен, Сотир Цацаров е срещу падането на банковата тайна в КТБ и пуска теорията за шофьори кредитни милионери и изнесени чували с пари

Да успоким хората, да заличим следите, да не казваме какво си говорим тук. Това е най-общият и най-кратък преглед на темите, които присъстват във втората стенограма за Корпоративна търговска банка (КТБ).

До разсекретяването на стенограмата се стигна след като журналистът от BiT телевизия Илия Вълков спечели дело срещу Президентството за отказ от публикуване на текста.

Стеногарамата е от заседанието при президента Росен Плевнелиев от 14 юли 2014 г. На него се обсъжда състоянието на КТБ след три седмици на специален надзор, квестура и първи оценки на кредитния портфейл на банката.

На заседанието присъстват президентът Росен Плевнелиев и председателят на Народното събрания Михаил Миков, министър-председателят Пламен Орешарски, председателите на парламентарно представените партии в 42 Народно събрание, Зинаида Златанова – зам.-министър-председател, Петър Чобанов – министър на финансите, Иван Искров – управител на БНБ, Калин Христов – подуправител на БНБ, Димитър Костов – подуправител на БНБ. Както и „експертите“ Цецка Цачева, Менда Стоянова, Румен Гечев и Йордан Цонев.

От текста на стенограмата се разбира, че ДПС и ГЕРБ искат специално законодателство по казуса, БСП се противи, президентът Плевнелиев се съмнява в „дупката“ от 3.5 млрд. лв., която първите одиторски оценки очертават, и сочи активите, които са купени с тези средства, управителят на БНБ Иван Искров обяснява колко е невинен, а главният прокурор Сотир Цацаров е срещу предложеното от Борисов отпадане на банковата тайна за надгарантираните депозанти и пуска теорията за шофьори кредитни милионери и изнесени чували с пари.

Тезата на Цацаров е същата, която по това време дни наред тиражират медиите на ДПС депутата Делян Пеевски. Този синхрон в тезите на Цацаров и пеевските медии е валиден и до днес и далеч надскача историята с КТБ.

Какво става ясно от стенограмата:

 • Политиците са доста по-спокойни от предишното заседание по банковата криза, защото вече има насрочени извънредни избори. Успокоението е особено видимо при лидера на опозиционната тогава ГЕРБ Бойко Борисов.
 • Дискутират са два варианта за КТБ – ликвидация или разделяне на банката на „добра“ и „лоша“. Това е придружено от предложение за безлимитно гарантиране на депозитите. С изключение на депозитите на мажоритарния собственик Цветан Василев и свързани с него лица.
 • Всички варианти са предварително обсъждани в БНБ с „представители на политическите сили“, както обявява управителят на централната банка Иван Искров.

Тези разговори и техният формат остават тайни и неясни, защото БНБ не е водила протоколиране за тях. Това се разбра от отговор на БНБ по реда на ЗДОИ до „Студуя Трансмедия“.

 • Основен говорител на тезата за преструктуриране на КТБ е Йордан Цонев. По това време той е председател на Комисията по бюджет и финанси в Народното събрание. Но е и в плътен тандем с колегата си депутат от ДПС Делян Пеевски в законотворчеството.
 • Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов отново иска „жертви“, но този път е насочил гнева си към БНБ и Иван Искров, а не към Орешарски и Чобанов.
 • Още към 14 юли 2014 г. БНБ е била наясно, че КТБ никога повече няма да отвори. Но това не пречи на ключови фигури в БНБ, които и сега са по високи постове, да продължат да говорят за „отварянето“ й, сочейки различни произволни дати.
 • Иван Искров продължава да играе ролята на човек, който не е наясно с нищо, случващо се в банките, защото е само „административен ръководител“.
 • Въпросът за отговорността вече е съвсем размит и никой дори не я търси.
 • Главният прокурор Сотир Цацаров пуска версията за източването на КТБ през „кухи“ фирми, цитирайки случай на многомилионен кредит, отпуснат на охранител с 500 лв. заплата.
 • Топката е поета от Йордан Цонев, който надълго и широко обяснява за 3.5 млрд. лв. „дупка“ в КТБ
 • Тази теза е отхвърлена от президента Росен Плевнелиев. Според него с тези средства са придобивани компании – имената им са заличени – които струват много повече от 3.5 млрд. лв. Работа на държавата е да стигне до собствеността над тях.
 • Колкото и да е странно, най-разумните въпроси към БНБ задава председателят на Народното събрание Михаил Миков.
 • Бойко Борисов предлага „частична банкова ваканция“ – депозантите с влогове над гарантираните да могат да теглят до определени лимити. Борисов предлага и падане на банковата и данъчна тайна за тях.
 • Предложението за отпадане на банковата тайна среща съпротивата на управителя на БНБ Иван Искров и на главния прокурор Сотир Цацаров. Мнението на Цацаров не е отразено в стенограмата, но присъства в цитат от президента Росен Плевнелиев.
 • Прокуратурата е имала разговори с „Делойт България“ за избор на експерти, които да изготвят експертизи.

По това време „Делойт“ е една от компаниите, които са избрани да извършат първоначален преглед, а после и задълбочена оценка на кредитния портфейл на КТБ. Управителят на „Делойт България“ Силвия Пенева по това време разполага с депозит от 1 393 974,16 в. в КТБ. По-късно, през октомври 2014 г, той е цедиран в сделка към свързаната с ТИМ „Велграф Асет Мениджмънт“.

 • БСП се противопоставя на специално законодателство по казуса. С това се слага край и на инициирания от ДПС и подкрепян от ГЕРБ вариант на разделяне на КТБ на добра и лоша и национализация на „добрата“.
 • Перспективата пред КТБ остава ликвидация.

 

Изводите:

Стенограмата е нагледно доказателство за течащото по това време намигване между ДПС и ГЕРБ.

Лидерите им Лютви Местан и Бойко Борисов вече са изпили помирителното кафе. ГЕРБ са спечелили изборите за Европарламент, а управляващата коалиция БСП – ДПС е разбита. Борисов и Местан си правят реверанси един на друг, подават си топката и бързо се съгласяват с тезата на „противника“.

В едно от интервютата си от Белград доста по-късно мажоритарният собственик на КТБ Цветан Василев каза ключова фраза, която не се вписваше много в контекста. „Аз не знам положението на Борисов какво е било, може и той да е бил в моята ситуация…“

Текстът на стенограмата помага бързо да се намера контекста. Разпарчетосването на останалото от КТБ, формализирано от избраното през октомври 2014 г. правителство Борисов 2, е очевидно просто сделка между ДПС и ГЕРБ. За загубилата изборите БСП остава ролята на наблюдател.

За да се случи всичко това обаче е необходимо технологично време. Време за заличаване на следите в КТБ, покриване на кредити, цесии, изтриване на файлове, промяна на регистри за съхранение на информация и т.н.

По тази причина КТБ стоя затворена шест месеца, докато клиентите си получат дори гарантираните депозити. От думите на подуправителя на БНБ Димитър Костов се разбира, че БНБ е била наясно още на 14 юли, че КТБ няма никога да отвори. Това обаче никога не е артикулирано в обществото.

А един цитат дава обяснения на целия процес.

 

БОЙКО БОРИСОВ:

„Колеги, тук можем да кажем колегиално, че няма да коментираме,но след 2 или 3 дена ще отидем в парламента, където ще се изказват много депутати.

Как мислите, отвън няма да изпуснат да ни питат какво ще стане след това с други банки и т.н., и ние какво, ще кажем: разбрахме  се да мълчим.

На този въпрос трябва да се отговори като ни питат. А ние какво ще отговорим? За тези решихме, но за другите няма. Не можем да отговорим така“.

ЛЮТВИ МЕСТАН:

„Всеки ще казва, каквото си иска, въпросът е да не казваме какво тук сме говорили“.

 

Категории Акцент, Общество, ПариЕтикети , ,

Автор: Мирослав Иванов

Мирослав Иванов се занимава с финансова журналистика повече от 10 години - по-голямата част от тях в печатни медии. Работил е за водещи икономически всекидневници в България, като „Пари“, а след придобиването му от Икономедиа и за наследника му „Капитал daily”. Има опит и от онлайн медии, включително и от поддържания от него блог. 

3 коментара към “#СтенограматаКТБ2: Да ликвидираме банката”

 1. Истината няма да се разбере от тези стенограми. А иначе всички си я знаем. Цветан Василев си срита шапката с Пеевски и банката му фалира, заради порочните схеми, които въртяха. Двамата източиха парите, а вие търсите някакви странични лица с незначителни суми на фона на големия обир.

 2. Съдбата на КТБ е предопределена от Цацаров, разбирай Пеевски и Йордан Цонев. На тази сбирка пирдопският плужек Искров играе театро, Борисов се прави на “ ни лук ял, ни лук мирисал, а всъщност е дал съгласието си бавката да бъде ликвидирана. Плевнелиев поддържа опорните точки на Капитал, разбира се. Това не са държавници, това е представителна извадка на профанизираното ни общество, на безправовата ни система и на безотговорните политици.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *