Властта орязва съдиите, те призоваха всички юристи на протест

Властта орязва съдиите, те призоваха всички юристи на протест

ГЕРБ и „Обединени патриоти“ внесоха промяна в Закона за съдебната власт, с което се орязва външното финансиране на съсловните организации

 

 

ГЕРБ и „Обединени патриоти“ внесоха промяна в Закона за съдебната власт, с което се орязва външното финансиране на съсловните организации на съдиите, прокурорите и следователите. Според поправката те ще могат да се финансират само от членски внос, имуществени вноски и дарения на техни членове.

Поправката обаче ще засегне най-вече Съюза на съдиите в България. Тази организация е най-критично настроена към статуквото в съдебната система. Тя изпълнява редица проекти, финансирани от международни донори сред които ЕС, „Америка за България“, т.нар. „Норвежки фонд“ и др.

Вносителите мотивират предложението си с това, че по този начин ще се засилят гаранциите за независимост на магистратите. Подобни ограничения обаче няма за Висшия съдебен съвет.

Проектът предвижда още магистратите да не могат да преподават или осъществяват научна дейност, когато тя е финансирана от чужда държава или чуждестранно лице. На практика ако съдия, прокурор или следовател е поканен да води лекция, която е финансирана по проект, той ще трябва да откаже това.

На правна комисия в парламента днес управляващите се опитаха да гласуват светкавично новия законопроект на първо четене, въпреки че той е внесен едва вчера в парламента. Основният им мотив бе, че някои от промените в законопроекта засягат Висшия съдебен съвет и като такива е редно да се приемат преди окончателното избиране на нови членове през есента.

Единствено БСП се възпротивиха, и тъй като шефът на комисията Данаил Кирилов заяви, че за обсъждане днес трябва пълен консенсус, темата бе оставена за следващия път.

Само преди дни 8 търговски камари с чуждестранно участие оповестиха позиция, в която се обявиха за радикална съдебна реформа. Според тях прокуратурата трябва да бъде извадена от съдебната власт и да има механизъм за това тя да се отчита пред изпълнителната и/или

В позицията се казваше, че липсата на безпристрастен и ефективен съд и прокуратура е една от най-съществените бариери пред икономическия растеж на България и за това дълг на бизнеса е да заяви своето становище и гласът му да бъде чут по отношение на съдебната реформа. Според авторите на позицията прокуратурата не трябва да има каквато и да е роля по отношение на кариерното развитие на съдиите и организацията на съдилищата.

В позицията се казва още, че реформата в миналия мандат е безспорен напредък, но не е била направена последната крачка за пълна и неоспорима автономност на съдиите.

Днес на заседание на Управителния съвет на Съюза на съдиите в България бе решено те да приканят съдиите и всички български юристи от различните гилдии в понеделник от 17.30 часа пред Съдебната палата, за да разяснят на гражданите необходимостта от провеждането на действителна съдебна реформа.

 

 

 

 

Категории Акцент, Общество, ПолитикаЕтикети , , ,

Автор: Редакция "Трансмедия"

Bio

3 коментара към “Властта орязва съдиите, те призоваха всички юристи на протест”

  1. „международни донори “ Забрана за „донорите“ които в действителност са кърлежи. А кърлежът е насекомо вредно.

  2. те са гилдия, която не стачкува за увеличвние на заплати, което означава, че им стигат, ако започнат като полицаите да реват малко ще се замислят в парламвнта

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *