Сивият сектор държи близо 1/3 от икономиката в България

Сивият сектор държи близо 1/3 от икономиката в България

Изследване на международно сдружение на счетоводителите ACCA показва, че сенчестата икономика формира 28 млрд. лв.

Публикувано на Категории Общество, Пари Сподели

Сивата икономика в България е близо 30% от брутния вътрешен продукт (БВП), или 28 млрд. лв. Това показва изследване на международно сдружение на счетоводителите ACCA (Association of Chartered Certified Accountants). Според него делът на сивия сектор в българската икономика не се е променял през последните шест години. Така е било през 2011 г., нивото се запазва и през следващите години и този размер ще остане до 2025 г.

Изследванто на ACCA показва, че в номинално изражение сивата икономика в България през 2016 г. се е равнявала на почти 28 млрд. лв. Основните причини за толкова значителен дял сива икономика в България според авторите са слабият контрол над корупцията и качеството на администрацията.

С постигнатите резултати страната ни е осма в света след държави като Азербайджан, Нигерия, Украйна, Русия.

В световната класация за 2016 г. водещ по размер сива икономика е Азербайджан – 67% от БВП. Следват го Нигерия (48%), Украйна (46%), Русия (39%), Шри Ланка (38%), Бразилия (35%), Пакистан (32%).

Асоциацията на дипломираните сертифицирани счетоводители определя сивата икономика като икономическа дейност и получения от нея доход, намиращ се извън системата на държавно регулиране, облагане с данъци или надзор. Най-ниски показатели за 2016 г. имат САЩ (7.8%), Япония (10%) и Китай (10.2%).

Средният световен показател според АССА за миналата година е 22.66% и в следващите години би трябвало да намалее – 22.5% през 2017 г., 22.1% през 2020 г. и 21.4% през 2025 г.

Изследването се основава на анкета сред водещи предприемачи и на изводите на две групи експерти.

 

Категории Общество, Пари

Автор: Редакция "Трансмедия"

Bio

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *