Пеевски отново ще бръкне в Булгартабак банк

Пеевски отново ще бръкне в Булгартабак банк

Холдингът ще раздаде като дивидент 43 млн. лв.

Цигареният холдинг „Булгартабак“ отново ще зарадва акционерите си с дивидент. Компанията, която продължава да бъде с неясен краен собственик, скрит в Дубай, който се счита за контролиран от ДПС депутата Делян Пеевски, ще разпредели близо 43 млн. лв. дивидент. Това става ясно от материалите към покана за провеждане на общо събрание на акционерите, за които пише „Капитал“. От текста към обяснителните бележки по тях, публикувани пред Българската фондова борса, става ясно, че това са средства, които стоят в баланса на „Булгартабак холдинг“ като неразпределена печалба от минали години.

Няма описани мотиви за предложението, което борда на директорите на „Булгартабак“ отправя към акционерите си.

В материалите към поканата за ОСА става ясно, че директорите на цигарения холдинг ще предложат и още една операция, която ще осигури средства за разпределение. Предвижда се „Булгартабак“ да продаде участието си в „София БТ“ на друго свое дъщерно дружество „Благоевград БТ“ за сумата от 92 млн. лв.

„София БТ“ е звеното в структурата на „Булгартабак“, което пострада най-много, след като холдингът реши са спре продажбите си за Близкия изток на фона на нарастващи съобщения за контрабандни цигари с марки на българското дружество, които заливат пазара в Турция и зони под контрола на Ислямска държава в Сирия и Ирак.

Фабриката в София беше затворена, а служителите уволнени.

Наскоро „Булгартабак“ продаде дистрибуторската си компания и най-важните си марки на Бритиш американ табако в сделка за 100 млн. евро. Този резултат обаче не е включен в разпределяния сега дивидент.

Кой ще получи средствата от дивидента не е ясно. Формално най-голям акционер в „Булгартабак“ е австрийското BT Invest. Негови сосбтвеници обаче са лихтенщайснки офшорки, зад които пък стои дубайската компания TGI Middle East. * Това е дружеството и което откупи 5% дял на Делян Пеевски в „Булгартабак“, притежаван косвено през компанията „НСН Инвестмънт“.

В последната една година ДПС депутатът Делян Пеевски концентрира целия си бизнес, който активно осветли – издателската си компания „Балканска медийна компания“, търговската верига за битова техника „Техномаркет“ и др. в дружеството Intrust limited от Обединените арабски емирства.

Снимка: ClubZ.bg


*Статията е редактирана в 18.30 ч. В предишната редакция е посочено, че ДПС депутатът Делян Пеевски е концентрирал бизнеса си в компанията TGI Middle East, което е грешно. Вярното дружество е Intrust limited.

Категории Акцент, ПариЕтикети , ,

Автор: Мирослав Иванов

Мирослав Иванов се занимава с финансова журналистика повече от 10 години - по-голямата част от тях в печатни медии. Работил е за водещи икономически всекидневници в България, като „Пари“, а след придобиването му от Икономедиа и за наследника му „Капитал daily”. Има опит и от онлайн медии, включително и от поддържания от него блог. 

3 коментара към “Пеевски отново ще бръкне в Булгартабак банк”

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *