Защо никой не познава Пеевски

Защо никой не познава Пеевски

Една млада, успяла, корпулентна фигура на депутат, a отскоро бизнесмен и издател, остава силно непозната за хората във властта.
„Не познавам Делян Пеевски. Не знам защо го свързват с мен. Това не ми харесва“. Думите са на министъра на икономиката и бивш изпълнителен директор на Агенцията за приватизация (АП) Емил Караниколов от интервю за Нова телевизия. С тях той се опита да парира опитите на водещите да му задават въпроси за приватизацията на „Булгартабак“, която често се свързва с ДПС депутата. И която стана ясно, че Караниколов намира за много успешна сделка.
И все пак е доста странно, че Емил Караниколов категорично се зарече да не познава Пеевски, който в управлението на Пламен Орешарски беше доста активен депутат. Дори стана вносител на специален закон за ограничаване икономическата активност на офшорките в страната – „Законопроекта за икономическите и финансови взаимоотношения с дружества, регистрирани в юрисдикции с преференциален данъчен режим и техните действителни собственици”. А това е в пряка връзка с работата на заемащия тогава позицията на изп.-директор на АП Емил Караниколов.
В първия мандат на Бойко Борисов пък Караниколов успя да сключи почти всичките приватизационни сделки с компании, които преминаха под контрола на Делян Пеевски – „Булгартабак холдинг“, „Техноекспорт стрй“, „Промишлено строителство холдинг“, сградата на ИПК „Родина“.
Но Караниколов не е сам в устрема към разграничаване от Пеевски. Предшественикът му на стола в министерството на икономиката Божидар Лукарски също упорито обясняваше как не се познава с ДПС депутата.
В последните дни на мандата на „Борисов 2“ същият Лукарски продаде Музея на виното на „София БТ“ – компания от структурата на „Булгартабак“, която пък Караниколов продаде, ама не на Пеевски, а на някой. И за Лукарски сделката за „Булгартабак“ беше перфектна, а купувачът за него беше ясен. Неясен бил купивачът на купувача, но това нямало значение.
„Нямам отношения с Делян Пеевски“, това са първите коментари на финансовия министър Владислав Горанов през ноември 2014 г., когато беше избран в предходното правителство на Борисов. По повод на „оная“ снимка, на която той седи на една маса с Пеевски в заведение в София Горанов обясни: „Оказахме се на едно и също място през 2010 г.“ и отказа повече коментари. През ноември 2016 г. обаче Горанов вече има нова версия за познанството си с Пеевски. В предаването на Илияна Беновска в контролираната от Делян Пеевски телевизия Канал 3 Горанов каза: „Не, не съм го виждал (Пеевски – бел.ред.). Че се познаваме не е тайна, дори имаме снимка от 2010 г.“
„Аз не съм го виждал този човек (Пеевски – бел.ред.) през живота си, не го познавам и не съм работил с него“. Този път думите са на бившия служебен премиер проф. Георги Близнашки. Изречени са през април 2015 г. след като Близнашки вече не премиер, но пък по някакво странно съвпадение става съветник в ДПС по актуалната тогава конституционна реформа.
Колегата му конституционалист Цецка Цачева, двукратен председател на Народното събрание и настоящ министър на правосъдието и правосъдната реформа също не познава Делян Пеевски. Коментарът й за ДПС депуатат е от 2013 г., когато Пеевски е избран за шеф на ДАНС.
Само главният прокурор Сотир Цацаров е категоричен, че познава Делян Пеевски. Запознал се с него в Народното събрание. А веднъж се срещнал с него и в качеството му на шеф на ДАНС. Цацаров впрочем е единственият висш държавен служител, който успя да се срещне с Пеевски в тази му роля.
А иначе Делян Пеевски е един мандат заместник-министър на бедствията и авариите, четирикратен депутат, избиран е за евродепутат и за шеф на ДАНС.
Но пък явно е човек, който не обича познанствата. Не става за душа на компанията. Защото никой не познава Пеевски.

Категории Акцент, Мнения, ОбществоЕтикети , , , ,

Автор: Мирослав Иванов

Мирослав Иванов се занимава с финансова журналистика повече от 10 години - по-голямата част от тях в печатни медии. Работил е за водещи икономически всекидневници в България, като „Пари“, а след придобиването му от Икономедиа и за наследника му „Капитал daily”. Има опит и от онлайн медии, включително и от поддържания от него блог. 

1 коментар към “Защо никой не познава Пеевски”

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *