Меглена Кунева и Даниел Вълчев превърнаха МОН в партийно-семеен бизнес

Скандал

Меглена Кунева и Даниел Вълчев превърнаха МОН в партийно-семеен бизнес

Кумове и роднини са назначени на ключови позиции в Министерството на образованието

 

Даниел Вълчев и Меглена Кунева   Снимка: в. "Капитал"

 

 

Кумове и роднини са назначени на ключови позиции в Министерството на образованието. Служители на частното адвокатско дружество на Вълчев и кадри от времето на тройната коалиция ще разпределят над три милиарда лева до края на годината.

„Новият антикорупционен орган ще бъде нещо като българското ФБР.” Така Даниел Вълчев рекламира тези дни прословутия Закон за борба с корупцията на Меглена Кунева. От няколко месеца лидерката на ДБГ и министър на образованието се опитва да прокара спорния законопроект, като компенсира сериозните му недостатъци с активна кампания в медиите.

Проблемът е, че само за месец на новия си пост Меглена Кунева успя да създаде изключително благоприятна корупционна среда в Министерството на образованието. И то под прякото ръководство на Даниел Вълчев, който умело я използва за параван.

В рамките на няколко седмици той успя да овладее цялото ведомство, на което беше министър по времето на тройната коалиция, поставяйки свои хора, които на всичкото отгоре са в роднински отношения помежду си и в очевиден конфликт на интереси.

За шеф на кабинета на Меглена Кунева е назначена Мария Карабельова-Маргаритова, която е съпруга на Димитър Маргаритов. Миналата година той оглави Комисията за защита на потребителите.

По времето на тройната коалиция Димитър Маргаритов е бил директор на дирекция „Обществени поръчки” в Министерството на образованието. Публична тайна е, че сегашното му назначение е издействано лично от Даниел Вълчев.

 

Снимка на Мария Карабельова-Маргаритова от профила й във Фейсбук

 

Мария Карабельова-Маргаритова и Димитър Маргаритов са кумове на Красимир Вълчев и съпругата му Лилия Вълчева, която пък е служител в адвокатското дружество на Даниел Вълчев (само фамилиите тук са плод на случайно съвпадение). В настоящия момент Красимир Вълчев е главен секретар на Министерството на образованието.

Той и съпругата му реципрочно са кумове на семейство Маргаритови, което говори за изключително близките им отношения. Във Фейсбук може да се види колаж от сватбените снимки на двете двойки, направени в две последователни години, когато са си разменяли кумуването.

 

Шефът на кабинета на министъра на образованието се забавлява    Снимка: Фейсбук

 

Интересното е, че снимките са направени пред арката на Министерството на образованието, което очевидно е изключително близко до сърцата на двете двойки. Но семейното овладяване на българското образование не спира дотук. Друга любопитна двойка е тази на Лора Йосифова и Любомир Йосифов, който пък е настоящият директор на Правната дирекция в МОН. Лора Йосифова, Мария Карабельова-Маргаритова и Лилия Вълчева са били членове на политическия кабинет на Даниел Вълчев когато той беше министър на образованието.

Освен това близо 80% от ключовите директори и шефове на отдели в Министерството на образованието са назначени по времето на тройната коалиция и открито бойкотираха бившия министър Тодор Танев. Това призна самият Танев – в интервю той разкри, че депутатите от ДБГ Димитър Танев (отново случайно съвпадение на имената), бивш главен секретар на Министерството на образованието по времето на Даниел Вълчев, и Бойка Маринска, депутат от ДБГ, непрекъснато са се срещали с директорите и шефове на отдели в министерството, за да си уреждат обществени поръчки и назначения.

 

Мария Карабельова и шефът на Агенцията за инвестиции Стамен Янев, другото ключово протеже на Даниел Вълчев в държавната администрация     Снимка: Фейсбук

 

Затова Тодор Танев се принудил да пусне заповед да няма срещи на депутати със служители на министерството. Това обаче не му спаси мястото. Въпреки че беше слаб министър с много недостатъци, той беше свален след изкуствено раздухан в медиите скандал за изучаването на турското робство.

Макар Тодор Танев да бе министър от квотата на Гражданския съвет в Реформаторския блок, премиерът Борисов даде министерството на Меглена Кунева и Даниел Вълчев от ДБГ. Тяхната припряност да свалят предишния титуляр и да овладеят министерството още в началото на тази година може да има много обяснения, а между тях е и следният конкретен факт:

Само за тази година в рамките на оперативната програма „Региони в растеж” МРРБ ще подкрепи реформата в професионалното образование в страната. За този тип училища ще бъдат осигурени над 130 милиона лева, които ще бъдат инвестирани освен в ремонти на сградите и подобряване на енергийната им ефективност, и в изграждането на лаборатории за практически занимания на учениците.

Това заяви лично министър Лиляна Павлова в края на януари, малко преди рокадите в МОН. Което означава, че парите за ремонти, най-апетитната и чиста схема за източване на бюджета през обществени поръчки, ще скочат неколкократно през настоящата година. Като прибавим към тях 3,1 млрд. лева, колкото е годишният бюджет на образованието, се получава една доста внушителна сума.

Дали е уместно толкова много публични средства да се управляват от кумове, съпруги и съпрузи, бивши и настоящи служители в правната кантора и политическия кабинет на Даниел Вълчев, както и от активисти на партия с нулев електорат, е риторичен въпрос. Дали Меглена Кунева размишлява върху него, докато пише антикорупционния си закон?

Или вече е време да напише оставката си.

 

Категории Политика

Автор: Редакция "Трансмедия"

Bio

13 коментара към “Меглена Кунева и Даниел Вълчев превърнаха МОН в партийно-семеен бизнес”

 1. При всичко, което правят, никой няма да си подава оставката. Колкото си я подаде Москов- и той резултат от обществени поръчки чака. Ох.

 2. ДНЕВНИКЪТ
  на
  инж. Богомил Костов АВРАМОВ-ХЕМИ, Паупер
  Варна-Град, 18.03.2016./ Петък

  ВМЕСТО ЦЕНЗУРА

  НОВОИЗМИСЛЕНИТЕ ТЕЛЕФОННИ ВИРУСИ,
  №№ 1982, 1520, И ДРУГИ ПООБНИ, СЪВСЕМ НЕ СА СЛУЧАЙНО ЯВЛЕНИЕ.
  ТЕ СЕ ЯВЯВАТ ПО GSM-ТЕ И КОМПЮТРИТЕ НА ЛИЦА,
  С ОСОБЕНО ПОЧЕРТАНА ГРАЖДАНСТВЕНОСТ.
  И – ИМ БРУЛЯТ МИЗЕРНИТЕ ПЕНСИЙКИ –
  НАЙ-БЕЗПОЩАДНО.

  НИЩО ПОВЕЧЕ –
  ОТ ЪНЪРГРАУНД ПОСТАНОВЕНА ОЛИГАРХИЧЕСКАЯ ЦЕНЗУРА –
  ЗА ДА НЕ ПИСКАШ.

  СЪЩОТО Е,
  И С ФБ-КРИТИКАРСТВОТО.
  ЧИСТО И ПРОСТО ТИ ПУСКАТ МЕНЮ-ДОПИТВАНЕ-АНКЕТА.

  НЕ ДАЙ-БОГ ДА ОДОБРИШ ВРЕМЕННО УПРАВЛЯЮЩИТЕ.
  ВЕНАГА ТЕ ХАКВАТ.
  АЗ ОДОБРИХ МЕГЛЕНА КУНЕВА –
  ПО-РАЗТРОПАН УПРАВЛЮЩ – НИЙДЕ СЕ НЕ ВИДИ.
  И, ИЗГРАЖДАНАТА В ПРОДЪЛЖЕНИЕ НА ГОДИНИ
  ПЕРСОНАЛНА ФБ-СТРАНИЦА – ВЕДНАГА РУХНА.
  И ТОВА – АКО НЕ Е БАНДИТИЗЪМ – ЗДРАВЕ МУ КАЖИ.

  НАРИЧАМ ГО –
  КУЛТУРАЛЕН ВАНДАЛИЗЪМ.
  А ТОЙ СИ ИДЕ – КАК СЕ ВИДИ,
  ЗАЕДНО С БЕЖАНСКАТА ВЪЛНА.
  ЕДНО ДОБРЕ СКРОЕНО МЕРОПРИЯТИЕ.
  ЩЕ СЕ ОСТАВИМ ЛИ –
  ДА НИ ИЗЯДЕ ГЛАВАТА!?!

  ЗАБЕЕЛЯЗАЛИ ЛИ СТЕ –
  НА КАКВА ВИСОЧИНА СА ОТРЯЗАНИ НЯКОЙ
  ЖИВИ-ЗРАВИ ДЪРВЕСА ИЗ ВАРНА-ГРАД!?!
  ДРЪВНИЦИТЕ СА В ИЗПРЕВАРА – БА!?!

  И ЗАБЕЛЕЖЕТЕ –
  ВИНАГИ ПО ВРЕМЕ,
  КОГАТО ВЕЧНО ЦИГАНЯЩАТА НИ СЕ ДЪРЖАВИЦА –
  СЕ ОПИТВА НЯКАКСИ ДА ПООБЛЕГЧИ ЕЖЕДНЕВИЕТО НА
  ПОРУГАВАНОТО ВСЯЧЕСКИ ПЕНСИОНЕРСКО ИЙХАЛЕ.

  А ТЕЛЕКОМУНИКАЦИОННИТЕ КОМПАНИИ –
  НИ ЛУК ЯЛИ – НИ ЛУК МИРИСАЛИ..
  ЩОТО ИНАЧЕ – КАК СИ СЕ НАВАКСВАТ
  ПРЕДНОВОГОДИШНИ НЕДОБОРИ!?!

  Е, МОМЧЕТА – ХАЛАЛ ДА ВИ Е.
  ДАНО ПРОКОПСАТЕ!
  Said

 3. Всички директори от времето на Даниел Вълчев да се махат. За толкова години кой знае колко протежета са назначили на сладка държавна службица. Окопали са се назначавайки роднини и приятели на властимащи. Превърнали са Министерството на образованието в семейна фирма. Да се махат заедно с ръководството. докога с тези безобразия в администрацията?! Кога ще се сезира Комисията за конфликт на интереси и ще направи реална проверка на всички ръководни кадри в министерството за направените през последните 10 години назначения?! За какво ни е антикорупционен закон, който няма да се прилага?! Само да отчитаме дейност!

 4. Министър Кунева докога ще служите за параван? Докога ще търпите тези некадърници на ръководни постове? Така ли мислите да реформирате образованието? Защо не започнете с реформата от самото министерство?

 5. Тази система "ЧИЧОВОТО"е преживяла повече от 1000 години в България и ще живее докато има българи на земята.

 6. По време на Даниел Вълчев в противоречие със Закона за обществените поръчки беше

 7. По време на Даниел Вълчев в противоречие със Закона за обществените поръчки беше издадена заповед до 50000 лв.директорите на училищата да провеждат конкурсите а над 50000 до 100000 лв.МОН. Така те уреждаха свои хора да ремонтират азадължаваха директорите да приемат обектите. Безспорно качеството на изпълнение беше занижено,но можеш ли нещо да направиш. Все същите игрички! Аман докога? Къде е прокуратурата.А тази "чернобялата"не беше ли "много близка"с този министър?Даже се говореше че го е развела?А после хип в друг креват?

 8. По време на Даниел Вълчев в противоречие със Закона за обществените поръчки беше издадена заповед до 50000 лв.директорите на училищата да провеждат конкурсите а над 50000 до 100000 лв.МОН. Така те уреждаха свои хора да ремонтират азадължаваха директорите да приемат обектите. Безспорно качеството на изпълнение беше занижено,но можеш ли нещо да направиш. Все същите игрички! Аман докога? Къде е прокуратурата.А тази "чернобялата"не беше ли "много близка"с този министър?Даже се говореше че го е развела?А после хоп в друг креват?

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *