Георги Чолаков от днес официално е председател на ВАС

Георги Чолаков от днес официално е председател на ВАС

Чолаков е избор на сегашния и на предишния Висш съдебен съвет

 

Георги Чолаков ще встъпи днес като председател на Върховния административен съд. Това ще стане на специална церемония, на която златен почетен знак за изключителни заслуги ще получи предшественикът му Георги Колев.

Чолаков е избор и на настоящия, и на предишния състав на Висшия съдебен съвет.  Президентът Румен Радев отказа да финализира избора на предишния ВСС,  защото според държавния глава било редно, за да е легитимен да бъде потвърден от новия състав на съвета, защото с него ще работи. Така и стана, а подкрепата за Чолаков отново беше 20 души „за“, припомня ДеФакто.

Вчера президентът Румен Радев проведе среща на „Дондуков“ 2 с новоизбрания председател на Върховния административен съд и му пожела успех във високоотговорната дейност. Обсъдени са теми за взаимодействието между институциите, въвеждане на електронното правосъдие и въпроси на административното правораздаване в България, съобщи пресслужбата на държавния глава.

При избора му за председател на ВАС Чолаков обеща да се съобразява със съдии от ВАС, част от които го подкрепиха публично, както и да промени стила на управление на Колев, по повод на който неохотно призна, че е бил на моменти авторитарен. Това припомни вчера Атанаска Дишева, дългогодишен редови съдия във ВАС, която единствена гласува „против“ признанието за изключителност, което ще получи днес Колев. Но колегите й решиха, че той е заслужил „златния почетен знак“, а след това уважиха молбата на Георги Колев да остане редови съдия в оглавяваната от него в продължение на седем години ключова съдебна институция.

 

 

Категории ОбществоЕтикети , ,

Автор: Редакция "Трансмедия"

Bio

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *