ВСС реши да преизбере Георги Чолаков за шеф на ВАС

Без промяна

ВСС реши да преизбере Георги Чолаков за шеф на ВАС

Предложението Георги Чолаков да бъде изслушан отново дойде от Сотир Цацаров

Висшият съдебен съвет взе решение следващата седмица да изслуша отново Георги Чолаков и да гласува кандидатурата му за председател на Върховния административен съд. Така отпадат съмненията, че новият състав на кадровия орган ще изслуша и друг магистрат за поста.

ВСС не прие предложението процедурата да бъде върната от начало и двамата кандидати за поста Георги Чолаков и Соня Янкулова да бъдат изслушани отново. Вместо това в съвета ще бъде поканен само Чолаков, той ще бъде изслушан и кандидатурата му ще бъде гласувана. За да бъде избран, Чолаков трябва да събере гласовете на 17 души от съвета.

Президентът Румен Радев върна процедурата, при която Чолаков очаквано беше избран за шеф на съда от стария състав на ВСС. Съдията беше предложен за поста от настоящия председател на съда Георги Колев и това, че Чолаков ще е следващият председател на ВАС, беше известно още преди той да бъде номиран.

Изцяло нова процедура поискаха само трима от членовете на съвета – председателят на Върховния касационен съд (ВКС) Лозан Панов, Цветинка Пашкунова и Севдалин Мавров. Останалите 22-ма от членовете на съвета гласуваха „против“.

Предложението Чолаков да бъде изслушан отново дойде от главния прокурор Сотир Цацаров. В същото време Георги Колев поиска Чолаков да бъде извикан още днес в съвета, но предложението не беше прието.

 

 

Категории Акцент, ПолитикаЕтикети , , ,

Автор: Редакция "Трансмедия"

Bio

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *