Заев: България може да помогне на Македония със своя опит

Заев: България може да помогне на Македония със своя опит

Медиите в Македония веднага обвиниха Заев, че искал да предаде страната си

 

 

„България наистина може да помогне много на Македония за евроатлантическия й път – не само с постигнатото от нея, но и с грешките, които е допуснала, за да не ги правим и ние. Това заяви на среща със журналисти македонският премиер Зоран Заев, предаде БГНЕС.

В Македония има сериозна обществена подкрепа за присъединяване към ЕС. Заев уточни, че между двете страни е имало дълъг период на хладни отношения – според него по политически причини, който според македонския премиер вчера е приключил.

На среща с българския премиер Бойко Борисов и в присъствието на двамата министри на външните работи вчера са били обсъдени четирите отворени сегмента от договора за добросъседство. Трите са били окончателно затворени, останал е един, който Заев се надява да бъде решен „на едно кафе“ между двамата премиери и кабинетите.

Заев подчерта значението на реализирането на транспортния коридор №8, който ще премахне позитивните тенденции, които в момента са притежание на коридор №10 или север-юг, и ще открие перспективите за всякакъв вид икономическо сътрудничество. Това би помогнало за раздвижване бизнеса.

Македонският премиер нееднократно подчерта значението на добрите позиции, които България има в Европейския съюз и изрази надеждата си, че през 2018 г. Македония ще получи дата за началото за преговори за присъединяване към ЕС. Македония се надява и на положителни крачки по проблема, който „Гърция го има с нашето име“.

Заев отбеляза, че в Македония е имало разочарование от дългото поставяне на страната в чакалнята на ЕС. И изрази очакванията си страната му да получи поддръжка от съседите си – особено от тези, които са членки на НАТО и ЕС. Заев изрази очакванията си за сътрудничество във всяка сфера между България и Македония:

„Очаквам много спортни и културни прояви, увеличен брой търговски договори, което ще означава повишаване качеството на живота.“ Македонският премиер изрази значението на енергийния сектор на България за Македония – Скопие внася 40% от електричеството, от които голяма част идват от България.

Медиите в Македония веднага обвиниха председателя на Социалдемократическия съюз Зоран Заев след срещата му с Бойко Борисов, че иска да предаде страната си.

„Зоран Заев предаде на българите най-големия македонски празник Илинден!“. Под това заглавие електронното издание „Република“, близко да ръководството на опозиционната ВМРО-ДПМНЕ, коментира посещението на македонския премиер в София и демонстрира, че държавната администрация в Скопие, въпреки смяната на правителството, продължава да работи в интерес на партията на Никола Груевски.

Вестник „Вечер“ съобщава, че на 2 август, на Илинден, в Македония ще бъде подписан договорът за добросъседство между България и Македония.

За подписване на договор за добросъседство говореше и предишното македонско правителство, но все пак до това не се стигна, тъй като договорът бе оценен като вреден за Македония и най-малкото добросъседски, припомня „Вечер“.

Властите в София, макар декларативно да подкрепят Македония в евроатлантическата интеграция, все пак, и те като Гърция имат своето условие, пише скопският вестник.

„Дали ще се затвори епохата на омраза?“, „Борисов: Ние сме за единна Македония и нейното членство в НАТО и ЕС“, „Заев: Очаквам подкрепа от България за европейските перспективи на Македония“. Под тези и други заглавия македонските медии информират обширно за посещението на македонска делегация в София, пише БТА.

„Историческо изявление на премиера на България Бойко Борисов. Източната съседка дава цялостна подкрепа за членството на Македония и в НАТО, и в Европейския съюз“, пише македонският сайт Фактор.

Дестабилизацията на Македония ще означава дестабилизация на границите. Ние искаме стабилна страна, цитира сайтът думите на премиера Бойко Борисов. Дали срещата Заев-Борисов може да бъде увертюра към затопляне на отношенията между двете страни и осигуряване на гаранция, че България няма да блокира Македония по пътя към ЕС и НАТО, пита изданието.

Снимка: Нова телевизия

 

 

 

Категории Общество, ПолитикаЕтикети , , , , ,

Автор: Редакция "Трансмедия"

Bio

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *