СГС даде ход на делото срещу Николай Ненчев

СГС даде ход на делото срещу Николай Ненчев

съдът трябва да прецени виновен ли е Ненчев по обвинението, че е извършил престъпление по служба

 

СГС даде ход на делото срещу бившия военния министър Николай Ненчев, предаде БГНЕС. Съдебният състав му разясни правата като подсъдим. Николай Ненчев е обвинен за престъпление по служба.

Това е едно от двете дела срещу Ненчев. Другото е във Военния съд, където Военно-окръжна прокуратура – София внесе обвинителен акт срещу него и негов служител.

Делото в СГС се падна на съдия Стефан Милев, но след като той стана и.ф. председател на Софийския районен съд, делото бе разпределено на съдия Петър Стоицев.

Той трябва да прецени виновен ли е Ненчев по обвинението, че е извършил престъпление по служба с две отделни деяния, от които са настъпили значителни вредни последици за Българската армия и случаят е особено тежък.

Според прокуратурата за времето от 5 май 2015 г. до 9 септември 2015 г., като министър на отбраната Николай Ненчев не е изпълнил служебните си задължения и не е осигурил авиационната безопасност и летателната годност на самолети от изтребителната авиация на ВВС на страната ни. Разследването е установило, че на 26 април 2015 г. между Министерство на отбраната и АО „РСК МИГ“ са били подписани два договора за удължаване на ресурса на 2двигатели РД-33 с по 50 часа и ремонт на 2 двигателя РД – 33 и една кутия за самолетен агрегат – 2 /КСА -2/ за МиГ-29 на обща стойност 3 773 000 евро (7 388 666 лв.). Вместо тези договори да бъдат изпълнени, Ненчев е казал на своя заместник – Десислава Йосифова, да ги пази в служебната си каса и да не предприема каквито и да било действия по изпълнението им.

Същите указания той продължил да дава и през следващите няколко месеца на подчинените си в министерството. Освен това, според прокуратурата от 7 ноември 2014 г. до 29 март 2016 г. той в нарушение на военния закон не е утвърдил проект за инвестиционен разход за ремонт на агрегати и доставка на резервни части за самолети МиГ-29 и не е осигурил авиационната безопасност и летателната годност на самолетите изтребителната авиация на ВВС.

От престъплението според прокуратурата са настъпили значителни вредни последици за Българската армия – спаднал е нальотът на пилоти на 33 часа за една година, при установен в НАТО стандарт от 180 летателни часа за година или поне минимум 80 летателни часа за година. Това е довело до опасност от допускане на тежки летателни инциденти, поради разтренираност.

Действията на Ненчев са довели до намаляване на броя на подготвения летателен състав и свръхнатоварване на летците, носещи бойно дежурство по Air Policing и невъзможност за осигуряване на подготовката на млади летци на МиГ -29. Поради това е било и невъзможно да се поддържа необходимият брой подготвени летци.

 

Категории Общество, ПолитикаЕтикети , ,

Автор: Редакция "Трансмедия"

Bio

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *