Арести, „силовки“ и прокурори: Как Радев легитимира форума в Санкт Петербург

Арести, „силовки“ и прокурори: Как Радев легитимира форума в Санкт Петербург

Завършилият наскоро Международен икономически форум в Санкт Петербург (ПМЕФ) по традиция е най-важното за Кремъл събитие за привличане на инвеститори в Русия. Както и за възможности за руския бизнес зад граница. В първите си издания то събираше световния бизнес и икономически елит. След налагането на санкции на Русия от Европейския съюз и САЩ това значително се промени. През тази година голяма част от форума беше посветена на теми за сигурността и ролята на правоохранителните органи. А във водещи въпроси се превърнаха арестите на инвеститора Майкъл Калви и на журналиста Иван Голунов.

На този фон участието на българския президент Румен Радев там е повече от разочароващо. Той беше единственият присъствал държавен глава на страна от Европейския съюз. Радев имаше среща с руския президент Владимир Путин, но провеждането й няма как да е достатъчен аргумент за участието на българския държавен глава на ПМЕФ.

„Все още не бяхме виждали такъв икономически форум – главните герои на новинарския дневен ред на двата основни дни на ПМЕФ вместо Путин и Си Дзинпин (китайския президент – бел. ред.) бяха арестите на Майкъл Калви и  журналиста Иван Голунов. На фона на тази новина дискусиите на форума – как да се гарантира растежа на руската икономика, реформирането на съдилищата и правоприлагащите органи и връщането на бизнес доверие – звучаха напълно откъснати от реалността“, коментира руското издание The Bell.

Само за двата дни на форума Върховният съд на Русия предложи практически да отмени давността за данъчни престъпления, а главният прокурор Юрий Чайка – да даде на подчинените си право да вземат решение за арест без съдебен процес. „Реалният живот, за който служителите по сигурността все по-често отговарят в Русия, продължи както обикновено“, коментира The Bell. Колкото до икономиката –  участниците във форума признаха, че няма да може да догони световната икономика по отношение на темповете на растеж.

За това, че нещо трябва да се направи с растящия контрол на правоохранителните органи, като че ли не се говореше единствено на сесията за градската среда, а бившият финансов министър Алексей Кудрин каза, че съвсем сериозно е било проучвано – и в правителството, и на ниво губернатори – предложение да се нареди на силовите органи да изпълняват ключови критерии за ефективност с цел икономиката да расте по-бързо, коментира The Bell.

Не се разбра дали това означава, че спецслужбите и прокуратурата ще носят отговорност наравно с икономическия блок от правителството. Но и почти никой от присъстващите не вярва в положителен сценарий – когато модератор на един от панелите попита колко от присъстващите знаят, че ръстът ще достигне 4% към 2024 г., ръка вдигнаха само няколко души, разказва репортер на изданието.

Председателят на Надзорния съвет на Московската борса и участник във форума Олег Вюгин казва, че тази година руската икономика ще постигне най-много 1% ръст, а реалните доходи на населението няма да се подобрят и единствената добра новина е стабилността на рублата.

По време на форума деловият всекидневник „Ведомости“ обърна внимание на проекта за указ на Върховния съд за отпадане на давността за данъчни престъпления, която в момента е между 2 и 10 години. Обсъждано е било неплащането на данъци да се смята за престъпление, докато длъжникът не погаси задълженията си. Идеята за данъчно престъпление без давност се подкрепя от Главната прокуратура и от Федералната антимонополна служба на Русия, припомня българското издание „Дневник“. Това ще е катастрофа за бизнеса и инвестиционния климат, казват експерти пред „Ведомости“. Според тях в руското законодателство има случаи, когато такива промени се въвеждат със задна дата.

На форума в Санкт Петербург стана дума, че има идея за закон, с който да се върне действалата до 2014 г. практика наказателно дело за данъчни престъпления да бъде започвано не само след решение на следователя, но и на данъчната служба, която да потвърди, че такова нарушение действително има.

В същото време Главният прокурор Юрий Чайка поиска подчинените му да получат отново право от времената на бившия СССР – да извършват арести, а обжалването им да става само в съда. Това стана на панела „Правовата среда като катализатор за развитието на икономиката. Защита правата на инвеститорите“ на форума в Санкт Петербург.

 

Категории Акцент, Общество

Автор: Редакция "Трансмедия"

Bio