„Аз нямам нищо, то е на банката“. Как започна историята с имота на Пламен Георгиев

„Аз нямам нищо, то е на банката“. Как започна историята с имота на Пламен Георгиев

„Аз нямам нищо. То е на банката. Още дълги години ще го плащам, защото съм взел кредит. И моят имот съм продал. В момента другият апартамент е на банката. Аз нямам мое”.

Това е първото обяснение на председателя на Комисията за противодействие на корупцията и отнемане на противозаконното имущество (КПКОНПИ) Пламен Георгиев по темата за неверните данни в имотната му декларация.

Дава го пред „Фрогнюз“. Това впрочем е медията, от която започна странната история с жилището на Георгиев.

Как започна всичко

На 25 март изданието публикува текст със загалвие „Само във Фрог: И шефът на КПКОНПИ с имоти на ниски цени! Как ще разследва Цветанов?“. По това време все още актуален е скандалът с имотите на функционери на управляващата партия ГЕРБ – Цветан Цветанов, Цецка Цачева, Вежди Рашидов.

В текста си „Фрогнюз“ описва как семейството на Георгиев е придобило имоти на ул. „Коста Лулчев“ и ул. „Професор д-р Георги Павлов” на занижени цени.

„Студия Трансмедия“ направи справка в Имотния регистър и в декларацията на Палмен Георгиев пред ръководената от него КПКОНПИ, която потвърди наличието ан сериозни разминавания. За установеното разказахме в текста си „Шефът на КПКОНПИ Пламен Георгиев също е сдобил имот под пазарни цени“.

Медийната вълна

Темата с имотите на Пламен Георгиев е продължена от разследване на „Биволъ“ под заглавия „Шефът на КПКОНПИ не е декларирал 249 292 лв платени за имоти“ и „В декларацията на Пламен Георгиев има данни за документна измама“. Би Ти Ви прави поредица от репортажи, излъчвани в централните емисии.

Обяснението на Георгиев

Първите коментари шефът на КПКОНПИ даде отново пред „Фрогнюз“. В коментара си, очевидно афектираният Георгиев дава серия странни разяснения:

„Ние се договорихме (с продавача – бел. ред.) за 100 000 евро, но понеже ни беше скъпа цената…. отидохме на море. И като се върнахме, ни я вдигнаха с още 6000 евро цената. Дефакто ни извиха ръцете, защото тогава вече бяхме се договорили за кредит и вече нямаше къде да ходиме.“

„Много се лъжете, един жуналист трябва да види имот.бг и да направи сравнение.“

„Аз нямам нищо. То е на банката. Още дълги години ще го плащам, защото съм взел кредит. И моят имот съм продал. В момента другият апартамент е на банката. Аз нямам мое. Като си изплатя ипотеката, тогава този апартамент ще стане мой.“

„Няма да се унижавам, да падам на това ниво.“

И алтернативното обяснение

Още същият ден КПКОНПИ даде серия интервюта пред близки до упралвението медии. Електронното издание на „24 часа“ публикува текст под заглавие: „Пламен Георгиев: Нямам апартаменти в кв. „Изток“, сделките ми са на реална цена“. Той започва така: „Във връзка със запитване на „24 часа“ до председателя на КПКОНПИ Пламен Георгиев дали е купил имоти на по-ниски от пазарните цени, каквато информация се появи в някои медии, в редакцията се получи неговата позиция.“

Пред сайта ПИК Пламен Георгиев добавя още екзотика в обяснението си:

„Съпругата ми е стоматолог, работи упорито, това е една добра професия с добра заплата и тя изкарва пари, които декларира. Събираме цял живот пари и имаме едно жилище, за което сега ни атакуват. Какво трябва да сме направили за 19 години – да сме изяли и изпили всичко ли? Като нормални хора сме направили всички по силите си да си купим едно жилище.“

„Аз съм толкова омерзен. За 19 години в държавната администрация на висока позиция и висока заплата съм започнал с едно жилище и в момента също имам едно“.

Категории Акцент, Пари, Финанси

Автор: Мирослав Иванов

Мирослав Иванов се занимава с финансова журналистика повече от 10 години - по-голямата част от тях в печатни медии. Работил е за водещи икономически всекидневници в България, като „Пари“, а след придобиването му от Икономедиа и за наследника му „Капитал daily”. Има опит и от онлайн медии, включително и от поддържания от него блог.