Нова ТВ отива в ръцете на Кирил Домусчиев

Нова ТВ отива в ръцете на Кирил Домусчиев

Кирил Домусчиев е избран от шведската MTG за купувач на „Нова телевизия“. Сделката все още не потвърдена от нито една от двете страни. Според информация на „Капитал“ Домусчиев е предложил сумата от 185 млн. евро – точно колкото предлагаше неуспелият първи кандидат – чешкият милиардер Петр Келнер. Очакванията са договорът да е факт до петък, след което трябва да се получи разрешение от КЗК и тогава да се плати цената и да се прехвърлят акциите.

До преговорите между Домусчиев и MTG се стигна след като КЗК препъна сделката между избрания от шведските продавачи купувач на Нова ТВ в предишния тур на подаване на оферти Петр Келнер. Тогава със скандално решение, лишено от здрава логика, регулаторът блокира влизането на новия собственик на българското поделение на телекома Теленор в Нова ТВ.

След тази неочаквана развръзка Келнер и MTG обявиха, че ще обжалват решението на КЗК. Върховния административен съд обаче насрочи делото едва за средата на май тази година. Блокирането на сделката направи договора между MTG и PPF Group невъзможен за изпълнение. В началото на януари тази година MTG официално съобщи, че прекратява сделката с Келнер.

„MTG започна дискусии с други потенциални инвеститори относно продажбата на акциите си в най-голямата търговска медийна група в България. Прекратяването на договора с PPF Group е след решението на Българската комисия за защита на конкуренцията да не разреши сделката, както и след изтичането на удължения краен срок по договора между двете страни за приключване на продажбата.“, обявиха от шведската компания.

Освен Нова тв в „Нова Броудкастинг груп“ влизат още спортните канали „Диема“, списание „Ева“ и „Нет.инфо“.

Според „Капитал“ сделката за Нова ТВ ще стане през регистрираното наскоро дружество „Адванс медиа груп“, което е собственост на холдинга на братята Кирил и Георги Домусчиеви. „Така за първи път през последните над десет години една от двете големи частни телевизии ще спре да е собственост на западна компания и ще премине в българско владение“, коментира българското бизнес издание.

Кирил Домусчиев е собственик на футболния клуб „Лудогорец“ от разград на няколко фармацевтични компании и е председател на Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България (КРИБ). Домусчиев е приеман за близък до управлението бизнесмен.

Категории Акцент, Пари

Автор: Редакция "Трансмедия"

Bio