Тунел „Железница“ ще се строи от отказалата се от проекта „Джи Пи Груп“

Тунел „Железница“ ще се строи от отказалата се от проекта „Джи Пи Груп“

Свързваната с управителя на „Лукойл България“ Валентин Златев компания „Джи Пи Груп“ ще строи тунела „Железница“, въпреки че преди четири месеца обяви, че се оттягля от проекта.

Агенция „Пътна инфраструктура“ (АПИ) обяви днеs, че поръчката е възложена на консорциума „АМ Струма тунел 2018“, в който участват „Джи Пи груп“, „Глобал Кънстръкшън“ и „Виа план“.

Тунелът „Железница“ е част от магистрала „Струма“ и ще е с дължина около 2 км. Стойността на договора е малко над 222 млн. лв. с ДДС.

През октомври миналата година „Джи Пи Груп“ обяви, че се отказва от проекта, въпреки че спечели обществената поръчка за него. Решението на избрания изпълнител да се оттегли от процедурата дойде часове, след като премиерът Бойко Борисов настоя компанията да бъде извадена от всички европейски и държавни проекти, припомня „Дневник“. Тогава прокуратурата запорира пари и блокира парични преводи на стойност около 14 млн. евро на фирми и търговци около „Джи Пи груп“ след сигнала на вицепремиера Томислав Дончев и сайта „Биволъ“ за злоупотреба при разходване на евросредства.

В мотивите си да се откаже от строителството на тунела „Джи Пи Груп“ отчете, че заради започналите проверки има реална опасност да не спази графика за изпълнение на проекта, заради което пък България може да загуби финансирането на цялата магистрала „Струма“ и да се наложи да върне парите в бюджета на ЕС.

Проектът за тунела ще се съфинансира чрез Оперативна програма „Транспорт и транспортна инфраструктура“ 2014-2020 г. Срокът за завършване на тунела e 1060 календарни дни, което означава, че в началото на 2022 г. „Железница“ вече ще бъде в експлоатация. Тунелът ще бъде с всички необходими системи за енергоефективно осветление, вентилация, видеонаблюдение, пожароизвестяване, интелигентна система за управление на трафика и т. н. Ще бъде изграден и обслужващ тунелен път при южния портал на тунела откъм Симитли, площадка за хеликоптер, два моста над Суха река, подпорна стена и др.

Трасето преди и след тунела ще се строи от други консорциуми. Участъкът от 720 метра преди „Железница“ в посока София – Кулата ще бъде изграден от „Железница – Север“, в който са „ГБС Инфраструктурно строителство“ АД, „Главболгарстрой“ АД и „Главболгарстрой Интернешънъл“ ЕАД. Стойността на договора е близо 36 млн. лв. с ДДС.

 

Участъкът след тунел „Железница“, който е с дължина 1.4 км пък ще бъде построен от „ПСТ Груп“ ЕАД. Стойността на договора е около 22 млн. лв. с ДДС.

Снимка: Citybuild.bg

 

Категории Акцент, Общество

Автор: Редакция "Трансмедия"

Bio