Спас Русев призна, че е в “Левски“ против волята си

Спас Русев призна, че е в “Левски“ против волята си

В доста странно като послания интервю за Нова тв, мажоритарният собственик на „Левски“ Спас Русев за първи призна официално, че е собственик на клуба против волята си.

Идеята и намеренията на предишните собственици (близкият до премиера Бойко Борисов бивш общински съветник от ГЕРБ Иво Тонев, адвокатът на ДПС депутата Делян Пеевски Александър Ангелов и монополистът в производството на преградни пътни съоръжения Николай Иванов – бел. ред.) беше доста добра. „Виваком“ да придобие част от акциите на клуба, защото щеше да стане брак между много сериозна компания със сериозни приходи, която да се кооперира с един бранд, който да се използва в тяхната маркетингова стратегия. Това щеше да даде финансова стабилност на клуба. За съжаление, тази идея не бе одобрена от акционери от „Виваком“, затова аз останах в клуба като физическо лице.”

Така Спас Русев обясни началото на престоя си в „Левски“. Спас Русев се появи като мажоритарен собственик в „Левски“ на извънредно общо събрание на клуба на 30 август 2016 г. На същата дата руската банка ВТБ кредитира консорциум от самата ВТБ, Русев и братя Велчеви с 240 млн. евро за придобиването на ‚Виваком“ в сложна сделка с изпълнение на дълг срещу собственост.

Това беше едно бизнес решение между „Виваком“ и „Левски”, добави Русев.

Без да сочи тези факти Спас Русев очевидно се позовава на тях обяснявайки попадането си в „Левски“. В края на ноември 2015 г. на акционерите на „Левски“ наистина беше предложено „Виваком“ да запише 30% от акциите чрез увеличение на капитала. До гласуването на тази точка така и не се стигне. По това време консорциумът на Русев, Велчеви и ВТБ все още не си беше осигурил фактически контрол над „Виваком“.

В интервюто си днес Спас Русев упорито избягваше да говори за себе си като за мажоритарен собственик на „Левски“, а предпочиташе да се нарича председател на Надзорния съвет. Той наистина е председател на НС на „Левски“, но в качеството си на номинален мажоритарен акционер.

„Разговарям с вас в качеството си на дългогодишен привърженик на „Левски” и председател на Надзорния съвет. За акциите нека да имаме малко търпение до 6 март и тогава ще се разбере. Искам да ви уверя, че се подхожда най-отговорно да се намери оптималното решение, което би дало възможност на клуба да се развива в очакваната от феновете посока. Интересът е много голям. Клубът е подложен на невиждан натиск от страна на медиите”, обяви Спас Русев

„Преди повече от 2 години, на едно драматично Общо събрание, аз заявих, че се оттеглям и оставям акциите в клуба. До ден днешен те са там. Аз не съм чул някой да дойде и да иска да ги придобие. Дали ще има нов собственик, или не, ще стане ясно на 6 март. Ангажиментите ми в последно време не ми дават възможност да отделям необходимото за клуба време. Затова, ако има удачен вариант, клубът да бъде поет от човек с визия, стратегия и желание да го развива, да, бих си тръгнал”, каза още Спас Русев.

Това е пълен абсурд, защото едно АД наистина може да притежава собствени акции, но за целта трябва да ги изкупи и съответно да ги обезсили и да намали капитала си с тях. По време на гласуванията на ОСА пък собствените акции са изключени.

За Васил Божков

„Много би ми се искало Васил Божков да е следващият голям акционер. И в интерес на истината, смятам, че и той може да го потвърди. От ден първи, откакто съм в „Левски”, аз съм го канил и съм го убеждавал той да влезе в клуба. Аз се познавам добре с него и това е един процес, който продължи близо 2,5 години. За да бъде той убеден от самия себе си. Едно решение е съвкупност от много елементи и факти. Надявам се, че той е узрял и ще помогне. Ние сме разговаряли за това какво трябва да се направи, така че клубът да бъде не само финансово стабилен, но и да има надграждане.”

„На 6 март ще се говори за новия Надзорен съвет, който ще бъде гласуван от новите акционери.

Визираният от Спас Русев период от 2.5 години забележително съвпада със сделката по продажбата на Телефонната палата в София. Както „Студия Трансмедия“ писа БТК на Спас Русев продаде сградата на дружеството „НГ Пропърти“, което е от плеядата компании около хазартния бос Васил Божков. Самият Божков е член на борда на директорите. Цената, на която е изпълнена сделката, е 17.3 млн. евро. Инициатор в продажбата на Телефонната палата е БТК. Според информация на „Студия Трансмедия“ сделката е осигурила за телекома част от така необхидимите му 43 млн. евро, с които да купи 16% от собственика си „Вива Телеком България“. Скандалната сделка е на ръба на закона и представлява механизъм за заобикаляне на забраните за financial assistance. Това е термин, който маркира механизъм за придобиване на компания чрез използване на собствения й ресурс. Подобен подход е забранен от закона.

Забележителното в продажбата на Телефонната палата е, че тя е трябвало да бъде одобрена от управителния съвет на телекома. В документите, които изпълнителният директор на БТК Атанас Добрев е представил пред нотариуса по сделката, фигурира и „Извлечение от протокола от заседание на Управителния съвет на БТК“. Според източник на „Студия Трансмедия“ от висшия мениджмънт на телекома такова заседание на УС не е провеждано. Или поне е провеждано в състав на УС на БТК, който е действащ.

За Павел Колев

Спас Русев коментира и изказване на новия изпълнителен директор в „Левски“ Павел Колев, че е бил назначен в клуба от Васил Божков.

„Г-н Божков може да назначи Павел Колев в някоя от неговите структури, това може да е станало, аз не зная. Но в „Левски” г-н Павел Колев беше назначен от мен, поне такъв е уставът на клуба. Изпълнителният директор се утвърждава от Надзорния съвет. Аз разписах решението на Надзорния съвет за избор на нов Управителен съвет, а след това и с второто решение за изпълнителен директор”, каза Русев.

На въпрос защо тогава самият Павел Колев обясни, че е назначение на Васил Божков, Спас Русев каза:

„Нека да не даваме интерпретация, хората имат различен изказ. Аз не казвам, че той не се е срещал с г-н Божков, но аз казвам каква е фактологията. Той е изпълнителен директор на „Левски” в този момент.”

За дълговете

„Неизбежно беше да влагам лични средства в клуба. Задълженията се отчитат за даден период от време, в определен период може да са били 30 милиона лева. Ако всички клубове си публикуват отчетите и задълженията, мога да ви кажа, че Левски няма да е на първо място, като най-задлъжнял клуб. Към момента на датата на прехвърлянето на собствеността, задълженията ще бъдат по-малко от половината, на това, което се тиражира – между 15-16 милиона, в този кръг.”

Попитан в края на разговора, дали вече може да бъде считан за бившия основен акционер в „Левски“, Спас Русев отговори: „Може да се каже.”

В текста са използвани цитати на Спас Русев от статия на „Клуб Z“

Категории Акцент, Акцент-2, Общество

Автор: Мирослав Иванов

Мирослав Иванов се занимава с финансова журналистика повече от 10 години - по-голямата част от тях в печатни медии. Работил е за водещи икономически всекидневници в България, като „Пари“, а след придобиването му от Икономедиа и за наследника му „Капитал daily”. Има опит и от онлайн медии, включително и от поддържания от него блог.