Борисов: Всички в контрабандния център много работят, но няма никакъв резултат

Борисов: Всички в контрабандния център много работят, но няма никакъв резултат

Премиерът и главният прокурор присъстваха на демонстрация на новия център за видеонаблюдение на горивата

 

„Не само широката публика, но и политиците имат нужда да знаят повече за движението на петрола от танкера до бензиностанцията. Екипите на ДАНС, ГДБОП ще работят съвместно в строго изолирано помещение. По този начин екипите ще се стиковат по-бързо при проверките. Досега поради липсата на стиковка не е това ефектът, който искаме, обясни премиерът.“ Това заяви премиерът Бойко Борисов, който присъства на демонстрация на новия център за видеонаблюдение на горивата, цитиран от БГНЕС. На срещата присъстват главният прокурор, министри и депутати.

„Неслучайно казах политиците да си мерят приказките. Затова искаме да покажем на българските граждани как от танкера до бензиностанциите върви горивото. Направихме го контрабандния център, както се оказа в битката с цигарите, битката с алкохола, всяка една институция работи, но луфтовете между тях са много големи. Затова направихме този център, където цялата информация е на едно място. Да може да се ползват масивите на всяка една държавна агенция.“, каза премиерът.

Агенти, шпиони, масиви, всичко е на едно място, подчерта Борисов. За широката публика не знам какво е известно, но понеже и за законодателната не е известно и чуваме приказки как са изпуснали милиарди, поканили сме тук и депутати. Всичките тези сигнали ги докарахме в София, сега ако някой каже нещо – вижда и проверява, отбеляза още премиерът.

Очаква се с новоизграденият център да се изсветли сивия сектор с търговия с горивата. Камери ще записват движението на кораба, неговото име, географското положение и какво вози. Информацията ще се пази на специални сървъри, обясни на презентацията говорителят на НАП Росен Бъчваров.
„Хубаво е политиците да си мерят приказките. Вчера чух пак обратните тези защо да показваме на българските граждани пътя на горивата. Ще покажем пътя на горивата от танкера до бензиностанцията, какъв е пътят, как се контролира, и какви мерки сме взели за превенция“, заяви премиерът.

Въпросният център съществува от 2015 г. и е междуведомствен. За работата му досега не се е чувало почти нищо.

„Амбицията ни е всяко устройство за контрол на процеса на влизане на горивата в данъчните складове и на извеждане да бъде оборудвано с видеокамера. Така ще елиминираме субективния фактор и ще достигнем по-високо ниво на контрол – работим в тази посока.“

Това каза директорът на Агенция „Митници“ Георги Костов в отговор на въпрос на премиера как се контролира горивото, което влиза и излиза от данъчните складове.

Снимка: БГНЕС

 

Категории Акцент-2, ОбществоЕтикети , ,

Автор: Редакция "Трансмедия"

Bio