Лъжата, която убива

Лъжата, която убива

Един човек загуби живота си, 13 души са ранени, а от тях 10 остават в болница. Състоянието на трима от тях продължава да е изключително тежко.
В ранната сутрин на 5. февруари 30 автомобила се нанизват един в друг. Сред тях има 3 тира, 2 автобуса, един по-лекотоварен бус и един микробус. Тежкият инцидент се случва на автомагистрала „Струма“.

Свидетели разказват, че гъста мъгла буквално задушила магистралата и за кратко време видимостта станала по-малко от 5 метра. Няколко коли влизат с висока скорост в непрогледната бяла стена. Най-отпред рязко спират два камиона. В тях със страшна сила се удрят няколко коли.
Можеше ли всичко това да не се случи?

Според Агенция пътна инфраструктура – не. Според експерти по пътна безопасност – да.

Всичко опира до интелигентните системи, които следят трафика и които на думи са изградени на фаталната отсечка от магистралата. Те не са предупредили за непрогледната мъгла.

Участъкът Кресна – Сандански от автомагистрала „Струма“, който е дълъг близо 24 км беше тържествено открит в средата на декември. Предсрочно. На откриването министърът на регионалното развитие и благоустройството Петя Аврамова казва дословно:

„Това е първата отсечка, на която са изградени интелигентни транспортни системи, има видеонаблюдение, има камери, които следят трафика, има датчици и система, която следи теглото на автомобилите.“

Темата с „интелигентната транспортна система“ присъства и в поредица съобщения на АПИ. В цитирана от вестник „Сега“ информация от АПИ от декември се твърди, че „за първи път в проект за строителство на автомагистрален участък е изградена „Интелигентна транспортна система”, включваща станции за броене и управление на трафика, видео наблюдение, измерване на теглото на превозните средства и метеорологично наблюдение“. Посочва се, че има табла,камери, диспечери, които могат да пренасочват трафика дистанционно чрез табла, и две метеорологични станции, които освен всичко друго следят видимостта на пътя. Съоръженията дори „отчитали температурата и влажността на въздуха, типа и количеството на валежите, видимостта на пътя, скорост и посока на вятъра, дебелина на водния слой върху асфалта, точка на замръзване на пътната настилка в зависимост от третирането с луга и други химикали, температурата на повърхността на пътя и 5 см под асфалта“.

Но всичко това се оказва просто една лъжа.

След появилите се първи коментари как е възможно при изградена система за контрол таблата на магистралата да са продължавали да посочват допустима скорост от 140 км/ч АПИ обясни, че интелигентната система просто липсва. Обявената като готова при откриването на най-новия участък на магистралата преди месец и половина система тепърва ще се надгражда, а контролният й център въобще не съществува.

АПИ дори се засегна от „опитите за пореден път да се хвърли вина за тежък пътен инцидент върху пътната инфраструктура и то на новоизградена отсечка, сигнализирана с пътни знаци и маркировка по всички правила на нормативната уредба“.

Дори информационната система на новоизградения участък на магистрала „Струма“ да е работила, катастрофата от вторник пак е нямало да бъде избегната, каза пред „Нова телевизия“ членът на управителния съвет на Агенцията инж. Дончо Атанасов. По думите му рамките, на които има камери за наблюдение, са разположени на четири километра една от друга и реално няма покритие на цялата магистрала. Катастрофата във вторник е станала почти по средата между две рамки.

Не такова е мнението обаче на експертите по пътна безопасност. Също пред „Нова телевизия“ Мартин Костов от Института за пътна безопасност каза, че ако интелигентните табла по магистралите са работели, те са щели да предотвратят по-сериозните последствия от катастрофата.

„В ситуацията щеше да помогне и ако на мястото имаше отговорник на пътя, ако стопанинът на пътя беше упълномощил някакво лице за съответния път и след като се види какво е състоянието в конкретната ситуация, да се предприемат съответните мерки да се уведомят шофьорите за голямата мъгла”, коментира Костов.

По думите му има наложила се философия, залегнала и в моментния закон за движение по пътищата, която гласи, че цялата отговорност следва да се прехвърли на шофьорите.

„Държавите чиновници, държавната администрация не поемат никаква отговорност. Следва ясно да се разпише каква именно е отговорността на държавата, за да не се оправдава всичко с т. нар. несъобразена скорост. В момента са налице много ситуации, в които всичко се оправдава с несъобразената скорост. Съгласете се, че не може само това да е причината за всички ПТП-та”, каза Костов.

Тежкият инцидент предизвика и намесата на прокуратурата, която обяви, че ще установява има ли някой вина за липсата на информация за влошените условия на пътя.

Категории Акцент, Мнения, Общество

Автор: Мирослав Иванов

Мирослав Иванов се занимава с финансова журналистика повече от 10 години - по-голямата част от тях в печатни медии. Работил е за водещи икономически всекидневници в България, като „Пари“, а след придобиването му от Икономедиа и за наследника му „Капитал daily”. Има опит и от онлайн медии, включително и от поддържания от него блог.