Нова проверка от КПКОНПИ за Горанов

Нова проверка от КПКОНПИ за Горанов

Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество (КПКОНПИ) е започнала проверка и за конфликт на интереси на министъра на финансите Владислав Горанов.

Това обяви пред журналисти председателят й Пламен Георгиев, цитиран от агенция „Фокус“. Това е втората проверка срещу министъра заради това, че живее в жилище на кръстника му бизнесмена Иван Сариев, Първата е за престъпление по служба и търговия с влияние и бе разпоредена от главния прокурор Сотир Цацаров.

„По този случай КПКОНПИ трябва да събере всички съотносими документи. Ние просто изпълняваме всички указания на прокуратурата и ще ги изпълним в срок. Но при нас тече и друга проверка – за конфликт на интереси“, заяви Георгиев.

„Нали разбирате, че аз, ако кажа, това ще е индикация? Особено за проверката за конфликт на интереси – ние сме петима членове. Аз по никакъв начин не бих искал да влияя на мнението на никой от членовете на комисията. След като приключи проверката, ще излезем с мотивирано решение“, каза Георгиев в отговор на въпрос вижда ли нещо нередно в поведението на министъра.

Проверките срещу Горанов започнаха едва след поредица медийни публикации, че той е декларирал, че живее в чужд апартамент в суперлуксозния комплекс „Есте“ безвъзмездно. Жилището е купено от кръстника на Горанов – Сариев, от фирма на бизнесмените Кирил и Георги Домусчиеви. Министърът живее там от 2012 г., но декларира това обстоятелство едва сега, тъй като бе приет нов закон, според който висшите чиновници вече са задължени да декларират ползването на чуждо имущество.

Горанов заяви първоначално, че жилището е на „близък роднина“, но след това смени версията си, че му е дадено от кръстника му, защото децата и жената на финансовия министър са се изплашили от земетресението в Перник през 2012 г.

Резултат от проверката престъпление по служба и търговия с влияние се очаква да има на 8 декември, припомня в. „Сега“.

Междувременно сайтът „19 минути“ съобщи, че е попитал банка ДСК как така е кредитирала през 2007 г. Горанови при условия, непостижими за останалите клиенти. „Кои сте вие, че да питате? Ще отговорим, ако ни пита прокуратурата”, отговорил шеф в банката, пожелал името му да не бъде цитирано. Той не отрекъл, че по времето, когато семейството е получило кредит, през ДСК е минавал важен дял от социалните разплащания на бюджета, но посъветвал журналистите да не пишат по темата. Тогава Горанов е завеждал отдел „Социални плащания“ в МФ. В Имотния регистър се виждат две ипотеки на Горанов в ДСК. Едната е за 26 хил. лв. и е заличена, а втората е за 180 хил. лв. За да бъде отпуснат подобен кредит, банките по принцип искат минимум 150% покритие, посочва „19 минути“ и пита как хора на държавна работа са успели да дадат гаранция

Семейство Горанови няма такива собствености или влогове, не би могло и да ги има при работа в държавния сектор през 2007 г. По онова време и двамата със съпругата му са чиновници, както и сега.

„Обичайната практика на бг банките е вноската да не надминава 30% от месечния доход. Т.е., ако вноската е поне 2500-3000 лв. като за 305 000 лв. ипотека, месечният доход следва да бъде 7500-9000 лв.“, изчислява „19 минути“.

Изданието отбелязва, че семейството на Горанов с две деца успява не просто да се справи някак с вноските. То погасява ипотеката в размер на 25-годишните заплати на двамата. Освен това фамилията, видно от декларациите на Горанов в Сметната палата, повишава спестяванията си с 40 000 лв.

 

 

Категории Акцент, Пари

Автор: Редакция "Трансмедия"

Bio