България обнови енергийната си стратегия. „Газпром“ хареса това

България обнови енергийната си стратегия. „Газпром“ хареса това

Руският газов монополист „Газпром“ планира да участва в процедурата за резервиране на мощности по проекта за разширяване на националната газотранспортна мрежа на България от българско-турската до българско-сръбската граница, изпълняван от компанията „Булгартрансгаз“.

Компанията публикува в „Туитър“ съобщение минути след като Народното събрание на България одобри обновената енергийна стратегия на България. Според новата версия до 2020 г. се предвижда изграждането на газовия хъб „Балкан“, на междусистемни газови връзки със съседни страни, разширяване на газовата мрежа в страната и развитие на конкурентен пазар на природен газ.

До края на годината “Булгартрансгаз” трябва да започне създаването на газова борса и да учреди дъщерно дружество за газовия хъб „Балкан“.

Освен това „Бургартрансгаз“ трябва да предприеме всички необходими действия за разширяване на газопреносната инфраструктура от българско-турската граница до българско-сръбската граница.

Съобщението на „Газпром“ потвърцдава публикация в руския вестник „Комерсант“, според която втората тръба на газопровода „Турски поток“ ще мине през България. Проектът не се споменава от руския оператор, но възможността за маршрут през България е била споменавана и оценявана и от представители на правителството. Морският участък на проекта бе открит преди няколко седмици, а в церемонията се включиха дистанционно президентите на Турция и Русия.

„Газпром“ обясни в съобщението, че следи внимателно развитието на проекта по разширяване на националната газотранспортна мрежа на България, изпълняван от компания „Булгартрансгаз“ в участъка от българско-турската до българско-сръбската граница. „Газпром“ е заинтересована от изпълнението на този проект и очаква обявяването на фаза 3 на процедурата Open Season. Към момента „Газпром“ планира да участва в процедурата по резервиране на мощности, но решението ще бъде взето предвид условията за резервиране, които ще станат известни при обявяването на началото на фаза 3 от процедурата, уточнява компанията.

Така наречената фаза 3 на процедурата Open Season се състои в подаване на обвързващи оферти за запазване на мощности, припомня българското издание „Дневник“. Ако процедурата приключи успешно (т.е. икономическият потенциал се оценява като положителен), се подписват обвързващи договори за доставка.

Междувременно в парламента министърът на енергетиката Теменужка Петкова отново увери, че втората тръба на „Турски поток“ ще мине през България. На брифинг в Народното събрание тя цитира съобщението на „Газпром“ и каза, че проявява интерес и ще участва в третата, обвързваща фаза в началото на декември, предаде агенция „Фокус“.

„Европейските регламенти в областта на енергетиката предвиждат много ясно какви правила трябва да бъдат спазени, за да се изгради инфраструктура в областта на природния газ. Според тях трябва да се проведе пазарен тест, за да се разбере дали са налице сигурност и финансова устойчивост“, каза още тя. „Оттук нататък следва стриктно спазване на европейските правила, за да елиминираме всички грешки от „Южен поток“. От условията, които обяви „Булгарстрансгаз“ в третата обвързваща фаза, ще стане ясно кой резервира капацитет, в какви количества и за колко години“, заяви Петкова.

Категории Акцент, Пари

Автор: Редакция "Трансмедия"

Bio