Защо Борисов отчаяно иска да изглежда, че е приеман от Тръмп

Защо Борисов отчаяно иска да изглежда, че е приеман от Тръмп

 

Мирослав Иванов

Евелина Гечева

 

Срещна ли се премиерът Бойко Борисов с президента на САЩ Доналд Тръмп? Въпросът е толкова прост, че очаква и елементарен отговор. И той би трябвало да звучи горе долу така: „Е щом има снимка, значи са се срещнали“.  Като в приказката за юнак Гюро и изядената от мечката глава. Отговорът обаче не е толкова прост. И в значителна степен това се дължи на поведението на премиера Борисов.

Защо Борисов толкова иска да изглежда, че е приеман от Тръмп

Още преди началото на срещата на високо равнище „Глобален призив за действие за справяне със световния проблем с наркотиците“ в Организацията на обединените нации (ООН) стана видно, че премиерът Бойко Борисов много иска да се „отърка“ в президента Тръмп. В името на това при масовите сцени около пленарните заседания на ООН Борисов да може да застане до американския президент, ако може да размени дума и да се снима, Министерският съвет безпрецедентно реши българската делегация да се води от министър-председателя, а не от президента. Мотивът? Според министъра на външните работи Екатерина Захариева в Ню Йорк щяло да се говори за Западните Балкани, за които премиерът е по-добре подготвен, а пък и президентът „и без това е водил делегацията миналата година“.

Посещението в САЩ беше подгрято от проправителствените медии с предварителни информации за „предстоящата среща на Борисов с Тръмп“, „какво ще си кажат Борисов и Тръмп“ и други подобни.

Борисов всъщност не е бил на официално посещение в САЩ от времето на първия си мандат като премиер през 2012 г. Медийни публикации определят неговото неприемане в САЩ като едно най-големите притеснения на Борисов. А срещата в ООН дава чудесна възможност това да се промени. Или поне да бъде представено да изглежда като промяна. Затова Борисов толкова иска обществото да повярва, че е много добре посрещнат от американския президент.

Една снимка…

Първият опит посещението на Борисов в ООН да бъде представено като среща с Тръмп беше направен на 24 септември при откриването на срещата.

Прессекретарят на Министерския съвет Севделина Арнаудова публикува снимка на ръкуващия се с Тръмп Борисов с текст: „Премиерът Бойко Борисов с американския президент Доналд Тръмп в Централата на ООН, по време на срещата на високо равнище „Глобален призив за действие за справяне със световния проблем с наркотиците“. България е съдомакин, а организатор е президентът на САЩ Доналд Тръмп“.

Публикуваната снимка моментално беше разпространена от проправителствените медии със заглавия като „НА ЖИВО от Ню Йорк и важната среща на Борисов с Тръмп“ и „ВИДЕО и СНИМКИ от Ню Йорк и важната среща на Борисов с Тръмп“.

Малко по-късно снимката стана обект на доста хумористични коментари. Най-вече защото официалното видео от ООН разкри как се е стигнало до ръкостискането. Веднага след края на речта на Доналд Тръмп към него се втурват представители на няколко делегации с желание да се ръкуват. Седящият в първите редове Борисов пъргаво достига сред първите кандидати за здрависване. След самия поздрав първата работа на Борисов е да провери дали е бил сниман добре от преводачката си, която в случая получава задача да е и фотограф. Снимката обаче е разочароваща – Борисов е в гръб и е практически неразпознаваем.

Коментарът на Борисов за шегите с разочароващата снимка не закъсня. Пред присъстващи представители на български медии в Ню Йорк той подмята: „Съжалявам, вие и вчера бяхте тук, тази истерия, която се вдигна в България от хейтърите и платените тролове на БСП. Бог ми е свидетел, пък и вие, че по никакъв начин не сме парадирали и не сме казали каквото и да било, освен това, че съм имал разговори с президента Тръмп, че сме имали с Помпео, с Ники Хейли вчера близо 20-минутна среща, защото целта не ни е била да се снимаме с някой!“

И втора снимка…

И веднага в профила му във Фейсбук грейва нова снимка. На нея Борисов е в пълния си блясък до (фигурите на) семейство Тръмп. За снимката Борисов пише: „Чистосърдечно давам възможност за нови „анализи“, „препоръки“, „тълкувания“ и изяви по повод тази снимка 🙂 иначе, просто протокол на Белия дом“.

Снимката отново обикаля българските медии. Този път и сериозни издания я публикуват. Посланията от заглавията са, че Борисов този път е показал снимка от истинската среща с Тръмп.

Подобно е посланието и на поста на самия Борисов. В него той говори за протокол и за Белия дом и без съмнение за официална среща с американския президент.

Дипломати, с които „Студия Трансмедия“ разговаря обаче се съмняват, че снимката е доказателство за официална среща на Борисов с Тръмп.

Една от основните „слабости“ на снимката е, че на нея семейство Тръмп се намира до знамето на САЩ и знамето на президента на САЩ.

„При снимка на форум на ООН е изключено да присъстват знамето на САЩ и на президента на САЩ. Среща в Белия дом – да. Там може да са и двете знамена, както и задължително това на страната гост. На форум на ООН – там трябва да е знамето на ООН и знамената на всички държави – членки, подредени по азбучен ред“, коментира пожелал анонимност дипломат.

Факт е, че по време на срещата в ООН американският президент Тръмп имаше официални разговори с френския си колега Макрон. На снимките от срещата двамата са седнали пред знамената на държавите си.

„PR-акция с егоцентричен мотив в кампания за самоутвърждаване (в т.ч. избиване на комплекси), по-дипломатично казано – с домашно-политическа мотивация“. Така коментира пред „Студия Трансмедия“ разпространените от премиера Борисов снимки и посланията, които се опитва да отправя той през тях, дипломатът от кариерата Огнян Гърков (Виж повече в интервюто с него).

Снимка във Фейсбук с Доналд и Мелания Тръмп в почти същите пози публикува впрочем и президентът на България Румен Радев от своето посещение преди една година в ООН. Снимката на Радев обаче не беше придружена от какъвто и да е текст, намекващ за проведена среща с американския президент.

Абсолютно същите кадри като на премира Борисов пък бяха публикувани от лидерите на делегациите в ООН на страни като Барбадос, Грузия, Украйна и други.

„Студия Трансмедия“ попита Министерство на външните работи на България и посолството на САЩ в България дали са запознати с евентуална среща между премиера Борисов и президента Тръмп. До редакционното приключване на текста обаче отговори не се получиха.

 

 

Огнян Гърков: Снимките на Борисов с Тръмп са PR-акция с егоцентричен мотив

 

– Г-н Гърков, възможно ли е наистина да съществуват макети на Тръмп и Мелания и всеки ли може да се снима с тях?

– Не бих изключил макети, може да има и други PR-творби. За разрешение за снимки – едва ли за всеки, а за степенувано послушание – със съответния макет. Изхождайки от CV-то на Доналд Тръмп, не считам за невъзможно и на пазарна основа.

– За да има такава снимка на нашия премиер с макета на Тръмп, необходимо условие ли е да се е състояла официална среща на държавни ръководители?

– Не.

– Как ще коментирате факта, че Борисов представя тази снимка като официално протоколно действие?

– Много са опциите за отговор, тъй като не ми са известни техническите възможности да се направи снимка по съня на нещатския президент в кадъра. Нито за заснемане на детска мечта или по-късно изградена и еволюирала амбиция. Иначе, PR-акция с егоцентричен мотив в кампания за самоутвърждаване (в т.ч. избиване на комплекси), по-дипломатично казано – с домашно-политическа мотивация. По-простонародно: ловене на маймуни с трици.

Категории Акцент, Анализ, Мнения, ОбществоЕтикети , , ,

Автор: Редакция "Трансмедия"

Bio