Майките на деца с увреждания към Борисов: Махни ни се от главата

Майките на деца с увреждания към Борисов: Махни ни се от главата

Публикувано на Категории Акцент-2, Обектив Сподели

Лозунг със снимка на премиера Борисов и текст „Махни ни се от главата“ издигната протестиращи в столицата майки на деца с увреждания. Сред другите лозунги се четяха „Не уврежданията убиват децата ни, а държавата“, „Искаме достоен живот за нашите деца“ и др. За пети пореден път те се събраха на митинг под наслов „Системата ни убива – Всички“.

Родителите настояват за законови промени, които да дадат възможност за достоен живот за тях и техните деца. Те настояват за промени специално в закона за личната помощ, както и в начина, по който се преценява степента на увреждания и съответните потребности на децата. Идеята е личната помощ за всяко дете да бъде съобразена с индивидуалните му нужди.

С черни знамена, черни балони и черни тениски с надписи „Системата ги убива“ демонстрантите тръгнаха от сградата на Народното събрание и се събраха пред Министерския съвет. На протеста дойдоха родители от  Плевен, Стара Загора, Добрич и други градове. Като знак на солидарност с тях беше разпънато 740-метрово национално знаме.

Майките на деца с увреждания вече два месеца са на палатков лагер пред парламента. Подобни демонстрации има и в Русе, Варна и Бургас.

Граждани от София и други градове подкрепиха протеста на майките. В него се включиха  и рокери, както и земеделски производители, недоволни от мерките срещу чумата.

Снимки: Сергей Антонов

 

Категории Акцент-2, Обектив