Съдът нареди да се разсекрети проверката за „ЦУМгейт“

Съдът нареди да се разсекрети проверката за „ЦУМгейт“

Решението гласи, че отказът на Цацаров и Георги Гергов това да стане, няма никакво значение

 

Всички материали от проверката на Инспектората към Висшия съдебен съвет (ИВСС) по скандала „ЦУМгейт“ трябва да бъдат огласени въпреки несъгласието на главния прокурор Сотир Цацаров. Това реши Административният съд в София по делото, което „Сега“ води по Закона за достъп до обществена информация срещу главния инспектор Теодора Точкова, която засекрети случая. Инспекторатът трябва да предостави без ограничения цялата информация, нареди съдия Боряна Петкова.

На 10 юли 2017г. приключи проверката на инспектората по неудобната тема за срещата на Цацаров в офиса на Георги Гергов от БСП в ЦУМ, на която върху издателя на „Сега“ Сашо Дончев е оказан натиск за редакционната политика. Изводът на ИВСС беше, че Етичният кодекс на магистратите не е нарушен, нито престижът на съдебната власт е накърнен от поведението на Цацаров. Проверката започна по сигнал на гражданското движение „Боец“ и приключи скоропостижно, без да стане ясно от кого са снети обяснения, какво и как е проверено и как се е стигнало до крайния извод.

Издателството е поискало документацията от проверката, но от инспектората са обяснили, че тя е служебна тайна и е защитена в следващите 6 месеца. Когато този срок изтекъл, документът пак е бил поискан. Тогава Точкова отговори, че информацията е обществена, но няма да бъде предоставена, защото Цацаров и Гергов не били съгласни.

Съдия Петкова разбива на пух и прах отказа на Точкова, като приема, че той противоречи на закона. Според нея не може да се ограничава достъпът до решенията на инспектората, с които приключват проверките за почтеност, конфликт на интереси, накърняване престижа на съдебната власт или нарушаване на съдебната независимост. В случая „ЦУМгейт“ надделява общественият интерес, посочва съдията и допълва, че той е с предимство винаги при тези проверки и те не могат да бъдат тайна.

Съдия Петкова прави и други важни изводи: Цацаров е проверен по „ЦУМгейт“ като главен прокурор, а не в лично качество. От търсената информация обществото може да си състави мнение за дейността както на инспектора, така и на главния прокурор. Даването на тази информация „безспорно е предпоставка за повишаване публичността и отчетността“ и на двете институции. Според съдията отказът на Гергов няма никакво значение.

Вероятно Точкова ще обжалва решението пред Върховния административен съд. Докато дойде време да се произнесе и той, Цацаров вероятно вече няма да е начело на прокуратурата, тъй като мандатът му изтича в края на 2019 г., а и в съдебните среди усилено се говори, че тази есен може да стане конституционен съдия.

Според адвокат Александър Кашъмов от „Програма Достъп до информация“, който води делото, решението е важно, защото създава сериозен стандарт и ново ниво на прозрачност. „Много е важно това, че информация, свързана с почтеността на висши магистрати, се приема за достъпна при надделяващ обществен интерес. От най-съществено значение за едно демократично общество е да може почтеността на хората, които стоят по върховете на системата, включително съдебната, да бъде на показ. И проверките за почтеност да бъдат изложени на обществен надзор“, каза той.

Категории Акцент, ОбществоЕтикети , , , ,

Автор: Редакция "Трансмедия"

Bio