Очаквано най-доволни от председателството на ЕС са хотелиерите в София

Очаквано най-доволни от председателството на ЕС са хотелиерите в София

Публикувано на Категории Акцент, Пари Сподели

Хотелиерите в София са сред най-печелившите от българското председателство нa Съвета на ЕС. Каквито бяха и предварителните прогнози.

Цените на настаняването в хотели от висока категория в София са се повишили с над 7%, а заетостта – с над 3%, показва проучване на консултантската компания Cushman & Wakefield Forton, цитирано от „Дневник“. Данните са от изследването Sofia Hotel Benchmark Survey, което се провежда за втора поредна година.

Най-значително поскъпва настаняването в хотелите в центъра на София, които най-често са били търсени за резервации покрай председателството на ЕС. През последните години част от тях преминаха и през цялостно обновяване, което им позволи да отворят с по-високи цени, сочи анализът.

Извън централните райони най-облагодетелствани са хотелите по пътя между летището и НДК, към които преля част от търсенето при изчерпването на капацитета на центъра.

Увеличението на цените в четиризвездните хотели за година е със 7.7%, а на петзвездните – със 7.3%. Заетостта нараства съответно с 3% и 3.9%. Обяснение за растежа в сектора е както високата бизнес активност, така и българското председателство на ЕС.

Друг фактор, който влияе на повишението на заетостта според излседването е увеличеният брой пътувания с нискотарифните авиокомпании.

Категории Акцент, Пари

Автор: Редакция "Трансмедия"

Bio