Шефът на специализираната прокуратура ще става заместник на Цацаров

Шефът на специализираната прокуратура ще става заместник на Цацаров

Ръководителят на специализираната прокуратура Иван Гешев е предложен за нов заместник-главен прокурор. Предложението идва от главния прокурор Сотир Цацаров, а номинацията ще бъде гласувана на заседанието на прокурорската колегия следващата седмица, става известно от дневния ѝ ред.

Гешев ще стане третият заместник-главен прокурор към Върховната касационна прокуратура и ще е с ресор „Антикорупция“. Мястото на заместник на Цацаров се освободи, след като Борислав Сарафов беше избран за ръководител на Националната следствена служба, припомня „Дневник“. Тогава главният прокурор заяви, че няма да посочва нов свой заместник. В началото на юни обаче той поиска от прокурорската колегия откриването на нов трети щат за заместник.

В последните две години Гешев се радва на динамично развитие в кариерата си, е на път да достигне до една от най- високите позиции в системата.

Той стана ръководител на специализираната прокуратура, малко след като делото за източването на КТБ беше преместено там. Това се случи след двугодишно разследване, когато обвинителите откриха, че има организирана престъпна група, начело с бившия мажоритарен собственик на банката Цветан Василев. Преди това той беше наблюдаващ прокурор по разследването. След като Гешев оглави специализираната прокуратура към нея бяха преместени и делата за корупция.

Резултатите от това обаче са по-скоро катастрофални за прокуратурата, като голяма част от внесените там дела са или прекратени или върнати на държавното обвинение.

Ръководителят на специализираната прокуратура беше представен преди време във в. „Труд“ като Корадо Катани – храбър комисар от италианския сериал „Октопод“). „Там борбата ще е до последно! Запори, изземвания, възбрани на имоти, репутационен проблем и каквото още се сетите“, обясни при влизането в сила на промените Гешев във връзка с разследванията за корупция.

С назначаването на Гешев следващата седмица, заместниците на Цацаров ще станат петима. Сегашните са Пенка Богданова, Мария Шишкова, които са към Върховна касационна прокуратура, Ася Петрова, която е във Върховна административна прокуратура и Борислав Сарафов като шеф на Националната следствена служба.

 

 

Категории Акцент, ОбществоЕтикети ,

Автор: Редакция "Трансмедия"

Bio