Срещата за Западните Балкани приключи с подкрепа за европейската им перспектива

Срещата за Западните Балкани приключи с подкрепа за европейската им перспектива

 

В специална декларация, приета на срещата в София, лидерите на ЕС изразиха подкрепа за европейската перспектива на страните от Западните Балкани.  Срещата беше първата в този формат за последните 15 г.

 

„Въз основа на постигнатия досега напредък партньорите от Западните Балкани отново потвърждават ангажираността си с европейската перспектива като свой категоричен стратегически избор и с активизирането на своите усилия и взаимна подкрепа“, се посочва в документа.

Специално внимание ще бъде отделено на създаването на нови възможности за младите хора в региона, се посочва още в декларацията.

В приложение към Декларацията, озаглавено „Приоритетна програма от София. Засилване на подкрепата за принципите на правовата държава и доброто управление“,  се предвижда „Засилване на подкрепата за съдебната реформа и усилията за борба с корупцията и организираната престъпност, включително изграждане на капацитет за превенция на корупцията“.

Сред планираните мерки е и въвеждането на мониторинг на съдебните процеси в областта на тежката корупция и организираната престъпност.

Снимка: Сергей Антонов

Категории Акцент, ОбществоЕтикети ,

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *