Panic attack

Panic attack

Световните фондови борси са атакувани от разпродажби при големи обеми и страх след като снощи водещият американски индекс Dow Jones Industrial Average се срина за по-малко от час с 1500 пункта след серия от повече от 12 месеца еуфория след избирането на президента Доналд Тръмп.

Предаван на живо по телевизията, сривът на Dow Jones прикова вниманието на минувачите в Ню Йорк. Сесията започна със силен спад, последван от леко повишение. До затварянето на борсата индексът загуби 4.6%, което е най-големият спад след финансовата криза от септември 2008 г.

Reuters коментира, че в момента на спада, президентът Тръмп е говорел на събитие в щата Охайо, но не е казал нито дума за борсите. Тръмп не е пропускал да се похвали винаги, когато индексите се повишават.

Този рязък контраст вероятно е знак, че президентът може би осмисля напомнянето на мнозина бивши съветници в Белия дом, че американските президенти са се въздържали да коментират случващото се на Wall Street.

Сътресението на Wall Street съвпадна с встъпването в длъжност на новия председател на Управлението за федерален резерв на САЩ Джероум Пауел. След като положи клетва, Пауел каза, че американската финансова система е по-силна и по-устойчива, отколкото е била преди финансовата криза през 2008 г.

Сривът е акциите продължи и тази сутрин по време на азиатската сесия. Основният индекс на борсата в Токио загуби над 4% до 21 752 – най-ниската стойност от октомври.

 

Категории Акцент, Пари, Финанси

Автор: Редакция "Трансмедия"

Bio

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *