Сорос обяви Facebook и Google за заплаха за обществото

Сорос обяви Facebook и Google за заплаха за обществото

Работата на социалните медии има сериозни неблагоприятни последици за функционирането на демокрацията, твърди милиардерът

Facebook и Google се превърнаха в „препятствия пред иновациите“ и са „заплаха за обществото“ и „дните им са преброени“. Това заяви в четвъртък в свое изказване на Световния икономически форум в Давос милиардерът инвеститор Джордж Сорос.

„Петролните и минно-добивните компании експлоатират физическата среда; социалните медийни компании експлоатират социалната среда“, каза унгарско-американският бизнесмен, цитиран от Guardian.

„Това е много лошо, защото социалните медийни компании оказват влияние върху това как хората мислят и се държат. И го правят без дори да са наясно с тях. Това има сериозни неблагоприятни последици за функционирането на демокрацията, особено за изборите“, добави Сорос.

В допълнение към изкривяването на демокрацията социалните медии „мамят потребителите си, като манипулират вниманието им и го насочват към собствените си търговски цели“ и „предизвикват умишлено по инженерен път пристрастяване към предлаганите от тях услуги“. Това според Сорос може да бъде много вредно. Особено за юношите.

„Силата да насочваш вниманието на хората все повече се концентрира в ръцете на няколко компании. Необходими са реални усилия за да се защитава, което Джон Стюарт Мил нарича „свободата на ума“. Напълно възможно е ако веднъж бъдат изгубени, хората, които растат в цифровата ера, да имат трудности при възстановяването си. Това може да има дълготрайни политически последствия“, коментира Сорос.

Той предупреди за „още по-тревожна перспектива“ ако богатите на данни интернет компании като Facebook и Google обединят своите системи за корпоративно наблюдение с държавно контролираните системи – тенденция, която вече се появява на места като Филипините например.

„Това може да доведе до мрежа от тоталитарен контрол, какъвто не можеха да си представят дори Олдъс Хъксли или Джордж Оруел“, каза милиардерът.

Компаниите, които той описва като „все по-мощни монополи“, едва ли ще променят поведението си без регулиране.

„Интернет монополистите нямат нито воля, нито склонност да защитават обществото от последиците от своите действия. Това ги превръща в заплаха и работа на регулаторните органи да защитават обществото срещу тях“, каза Сорос. И добави, че Давос е добро място да обяви: „Дните им са преброени.“

Той реферира към думите на създателя световната мрежа сър Тим Бърнърс-Лий като каза, че технологичните гиганти са се превърнали в „пречки за иновациите“. „Те трябва да бъдат регулирани като „комунални услуги“, в опит за запазване на конкуренцията, иновациите и честния и отворен универсален достъп“, каза Сорос.

По време на същата реч Сорос също така критикува лидерството на Доналд Тръмп, заявявайки, че е поставил САЩ в ход на ядрена война със Северна Корея.

Сорос е последният високопоставен бизнесмен, който говори за проблемите със социалните компании в Давос. По-рано тази седмица главният изпълнителен директор на Salesforce Марк Бениоф, заяви, че Facebook трябва да бъде регулирана като компания за цигари, защото създава зависимст и вреда.

През ноември Роджър Макнайм, който е ранен инвеститор във Facebook, описа Facebook и Google като заплахи за общественото здраве.

През същия месец един от учредителите на Facebook Шон Паркър критикува компанията така: „Бог знае само какво прави на мозъка на нашите деца“.

Категории Акцент-2, ЦивилизацияЕтикети , , ,

Автор: Редакция "Трансмедия"

Bio

1 коментар към “Сорос обяви Facebook и Google за заплаха за обществото”

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *