Прокуратурата нямала информация за срещите на главния прокурор

Прокуратурата нямала информация за срещите на главния прокурор

Прокуратурата на България няма налична информация, нито регистър за срещите на главния прокурор. Това се разбира от протокола по дело, заведено по Закона за достъп до обществена информация от журналиста Лъчезар Лисицов от бургаския сайт „Флагман“, цитирано от „Дневник“.

Лисицов е поискал от прокуратурата информация дали се записват датите, часът и мястото на официалните срещи на главния прокурор, дали има регистър, дали се създават докладни записки или други документи от тези срещи, дали бъдещите срещи се вписват в работния график на главния прокурор и дали този график се съхранява и под каква форма.

От прокуратурата не отговарят на това заявление, което е мълчалив отказ. Той е обжалван пред Административен съд София град, който се произнася с решение на 14 ноември. С нето отказът се отменя, а държавното обвинение е задължено да се произнесе мотивирано по искането.

Протоколът от заседанието пред Административния съд обаче дава доста отговори на самото запитване. Според тезата на юрисконсултът, който представлява заместник-главния прокурор в прокуратурата не съществува архив или информация за срещите на главния прокурор.

„В заявлението се иска информация за срещи на главния прокурор и тяхното провеждане, за което в прокуратурата няма регламент, тоест информация не съществува като налична такава, а следва да се създаде. Заявителят иска да се отговаря на зададени от него въпроси, а не достъп до информация, която може да се предостави чрез някоя от формите, които предвижда закона по чл. 26 от ЗДОИ. Считаме, че не е налице задължение за произнасяне на държавния орган, поради което не е налице и акт, подлежащ на обжалване“, твърди още юристконсултът.

Пред „Флагман“ адвокатът по делото Александър Кашъмов от програма „Достъп до обществена информация“ казва:

„Беше отменен мълчаливият отказ на зам.-главния прокурор да даде отговор по ЗДОИ за това дали се записват срещите на главния прокурор, къде се записват и се съхранят записите, къде се регистрират. Това смятам, че беше много важно дело и важно решение на съда, тъй като говорим за борба с корупцията. България се готви да приеме и закон…“

Кашъмов напомня и за опитите на държавата да убеди Европейската комисия, че се полагат усилия за борба с корупцията. Но в действителност точно в тези детайли се крият важните изводи за това дали в България са налице реални усилия за предотвратяване и борба с това негативно явление.

Решението по административното дело очевидно се е видяло проблемно за българската прокуратура. В края на ноември решението за отмяна на мълчаливия отказ е обжалвано пред Върховния административен съд.

Поисканата информация за срещите на главния прокурор е във връзка със скандалната среща между Сотир Цацаров, собственикът на „Овъргаз“ и издател на вестник „Сега“ Сашо Дончев и бизнесменът и бивш член на ръководството на БСП Георги Гергов. След тази среща, известна като „ЦУМгейт“ Сашо Дончев коментира, че е получавал скандални намеци от главния прокурор да не се занимава с издателска дейност.

 

Категории Акцент, ОбществоЕтикети , ,

Автор: Редакция "Трансмедия"

Bio

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *