Държавата губи контрол над опита си да одържави „Дунарит“

Държавата губи контрол над опита си да одържави „Дунарит“

Опитите на държавата да одържави русенския военен завод „Дунарит“ клонят към провал. Едно след друго две съдебни решения на Русенския окръжен съд и на Велкотърновския апелативен съд минират тези напъни.

Със свое решение от 27 ноември съдът в Русе е отменил отказ на длъжностно лице към Агенцията по вписванията (АВ) да впише годишния финансов отчет на „Дунарит“ за 2016 г., който е приет на редовно общо събрание на акционерите (ОСА). Длъжностното лице е отказало вписването с мотивите, че на ОСА са присъствали акционери различни от тези, които са участвали на предишното събрание. Нищо, че към заявлението има и извадка от акционерната книга на военния завод, където промените са отразени. Според АВ над акциите на „Дунарит“ имало наложен запор и нямало как те да са прехвърлени междувременно. Това правело ОСА нелегитимно.

Основанията са оспорени и съда е определил, че Агенцията по вписванията е надскочила правомощията си като се е заела да изследва кога, как и при какви обстоятелства акциите са прехвърлени. Съдът нарежда на АВ да впише заявените промени по партидата на „Дунарит“.

С решение на Апелативния съд във Велико Търново пък е отменено временното блокиране на същото вписване. То е наложено от Русенския съд по друго дело, инициирано от Комисията за отнемане на противозаконно придобитото имущество (КОНПИ).

КОНПИ блокира вписването с обяснението, че има наложена възбрана върху акциите на „Дунарит“, които са собственост на „Кемира“ и ако сега се впишел протокол от ОСА за приетия годишен отчел щяло да се легитимира промяна в собствеността на военния завод. А това би попречило на иска, който КОНПИ води и би ощетило правата на държавата.

Тези аргументи обаче са категорично отхвърлени от съда във Велико Търново.

Така единствената пречка пред вписването в Търговския регистър (ТР) остава самата Агенция по вписванията. По казуса с „Дунарит“ АВ има прецедент да откаже да впише в ТР съдебно решение, позовавайки се на определения по други съдебни дела.

В случай, че решението за отмяна на отказа все пак бъде изпълнено, козовете, които държавата има в опитите си да национализира „Дунарит“ намаляват силно.

Всички усилия на Министерството на икономиката, водено от близкия до ДПС депутата Делян Пеевски министър Емил Караниколов, бяха съсредоточени в това да се търси изпълнение срещу акциите в „Дунарит“, които са собственост на „Камира“.

В случай, че „Кемира“ отпадне от акционерната структура на „Дунарит“ то и вариантите за изпълнение, което би представлявало изкупуване през частен съдебен изпълнител на тези книжа отпада.

Така „Дунарит“ ще остане собственост на друга оръжейна компания – ЕМКО, както и на нейния едноличен собственик Емилиян Гебрев.

 

 

 

 

 

Категории Компании, ПариЕтикети , , ,

Автор: Мирослав Иванов

Мирослав Иванов се занимава с финансова журналистика повече от 10 години - по-голямата част от тях в печатни медии. Работил е за водещи икономически всекидневници в България, като „Пари“, а след придобиването му от Икономедиа и за наследника му „Капитал daily”. Има опит и от онлайн медии, включително и от поддържания от него блог. 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *