Водещи биткойн търговци в България осъмнаха с блокирани сметки

Водещи биткойн търговци в България осъмнаха с блокирани сметки

Сметките на няколко от водещите биткойн обменни бюра в България са блокирани, а търговията с криптовалутата е спряла. Достъпът до сметките е невъзможен от вечерта на 6. декември и проблемът продължава да бъде актуален. Общото между всички тези криптотърговци е, че са имали сметки в Първа инвестиционна банка (ПИБ), през които са предлагали услугите по обмен.

Сред засегнатите е crypto.bg, които обясняват за проблема на сайта си и в момента са спрели дейността си до решаването на проблема.

Казусът е разискван в няколко от популярните форуми на тема крипто валута. Основният проблем е, че има редици клиенти, които са изпълнили преводи към крипто търговците и в момента не само не могат да получат биткойните си, но и реалните им пари са блокирани.

„Трансмедия“ потвърди проблема като разговаря с представител на едно от големите обменни бюра за биткойни в България.

По думите му всички сметки на компанията  – левова, еврова и доларова са блокирани и няма достъп до тях. Дружеството не е получило обяснение от ПИБ за проблема. Според източника на „Трансмедия“ от проблема са засегнати почти всички онлайн обменни бюра, тъй като всички те са работели с ПИБ.

Причината е, че банката не е „създавала проблеми“ за дейността и разполага с добра клонова мрежа, а това помага да бъдат обслужвани клиентите. Много от останалите клонови банки са отказвали да станат обслужваща финансова институция.

„Трансмедия“ попита ПИБ дали може да потвърди подобен проблем и на какво се дължи той. До редакционното приключване на статията от банката не отговориха на поставените проблеми.

Истерията около биткойните ескалира в последните седмици. Криптовалутата не спира да поскъпва и дори премина границата от 14 000 долара за един биткойн. Всичко това доведе до възникването на първите биткойн милиардери.

Категории Акцент-2, ПариЕтикети ,

Автор: Мирослав Иванов

Мирослав Иванов се занимава с финансова журналистика повече от 10 години - по-голямата част от тях в печатни медии. Работил е за водещи икономически всекидневници в България, като „Пари“, а след придобиването му от Икономедиа и за наследника му „Капитал daily”. Има опит и от онлайн медии, включително и от поддържания от него блог. 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *