Товарищ Доган, вы большой монтажник

Товарищ Доган, вы большой монтажник

 

 

ДПС щяло да демонтира националистите от управляващата коалиция. Звучи интересно и като цяло – градивно. Едва ли някой се съмнява в честните политически помисли на тази партия. Тя би управлявала с всяка друга, стига да …управлява. Престоят й в опозиция е тежък, както, впрочем, всеки престой в опозиция.

Не бих се наела да защитавам сегашното управление. Нито пък да адвокатствам на вицепремиер, осъден за реч на омразата. Обаче когато гласът на Доган съобщава предстоящ демонтаж на каквото и да било, няма как да не се поогледаме.

Какво се вижда на повърхността? БСП иска да си стои в опозиция. Засега. ГЕРБ, естествено, иска да си управлява колкото може повече. Патриотичният фронт се сработва сравнително добре с Борисов, просто защото няма друг шанс за власт на този етап.

БСП, бидейки във война хем със себе си, хем с останалите политически сили, скоро няма да се дореди до управлението, дори да се комбинира с ДПС.

Какво прави ДПС?

Колкото и нереалистично да изглежда на пръв поглед, готви се да управлява. Търси цаката на коалицията, а слабото й звено е вицепремиерът Симеонов. И атаката на ДПС е основно към него. Не се чуват чак такива критики към Борисов, примерно. Едва ли няма за какво да се критикуват и други членове на правителството, но те засега не са обект на обстрел.

Товарищ Доган, вы большой монтажник. Борисов има на какво още да се учи.

Моментът е също добре избран – след сърцераздирателен конгрес на червените и преди европредседателството.

Всички знаем, че ДПС обича да се пришива към всяка власт. Май ГЕРБ засега са единствените, които не са се коалирали с Доган. Размислите в тази насока водят до извода, че неформалната коалиция между Борисов и Пеевски може да получи официализиране.

Тоест, ДПС да получи малко от порциите, които все още раздава Борисов. Жялязна логика: да се държим за ГЕРБ, да поуправляваме малко с тях, ако може, пък ако случайто БСП победи на следващите избори – може и с нея.

Зад тези строително-монтажни планове прозира добре направената сметка, че щом БСП вече окончателно не иска да се коалира с ГЕРБ, няма какво да се чака – ДПС има какво да предложи. На този етап – само заплахи, но Борисов едва ли ще се уплаши от приказките за предсрочни избори. Доста политици от различни политически сили вече заявиха и официално, и неофициално, че са се договорили да мине европредседателството, пък след това – каквото сабя покаже.

Прозира също така огромното желание на ДПС да спазва собствената си линия „против националистите”, каквото и да означава това. За никого не е тайна, че много от фигурите във властта, включително и настоящи министри, са уж издигнати от патриотите, но работят за интересите на Пеевски. Е, може да им се наложи и малко за интересите на Доган да поработят. Защото изказванията на Карадайъ и последният форум на партията в превод означават: „Когато казваме ДПС, разбираме Доган и когато казваме Доган, разбираме ДПС”. Засега.

Категории МненияЕтикети , ,

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *