Замесените в скандала в Персийския залив страни са сред най-големите купувачи на българско оръжие

Замесените в скандала в Персийския залив страни са сред най-големите купувачи на българско оръжие

През 2015 г. страната ни е продала оръжие за 280 млн. евро в региона, а сделките с оставения в изолация Катар са с 20 пъти над предварителното одобрение

България е увеличила мащабно износа си на оръжие към страните от Персийския залив. Това показват данни на Междуведомствената комисия за експортен контрол и неразпространение на оръжията за масово унищожение към министъра на икономиката за изпълнението.

Данните за износа идват на фона разразяващ се конфликт, към момента само дипломатически, между Саудитска Арабия, Бахрейн, Египет и Обединените арабски емирства от една страна и Катар от друга. Страните от Персийския залив обвиниха Катар в подкрепа на терористични групи и поискаха изолация на държавата заради заплахи за националната сигурност. Саудитска Арабия, Обединените арабски емирства, Бахрейн и Египет обявиха, че ще изтеглят дипломатическия си персонал от Катар, а Саудитска Арабия заяви, че катарски войници ще бъдат оттеглени от войната в Йемен.

Замесените в дипломатическия скандал странни са най-големите купувачи на българско оръжие. Сделките с поставеният в изолация Катар пък са надминали с 20 пъти предварително одобрените стойности.

Предварително одобрените сделки с Катар в началото на 2015 г. са били за 226.7 хил. евро. Реалните продажби обаче са за 3.7 млн. евро.

Но тези стойности са като малка сметка в супермаркет в сравнение със сделките, които са сключени със Саудитска Арабия. За страната на шейховете е изнесено оръжие за 92 млн. евро. При предварителни заявки за  101 млн. евро.

Увеличението е близо четирикратно в сравнение със сделките от 2014 г. Тогава за Саудитска Арабия са одобрени сделки за 85 млн. евро, а реалните транзакции са за 29 млн. евро.

Основното направление, по което е доставяно оръжие за Катар е т.нар. ML4. Това включва бомби, торпеда, реактивни снаряди, ракети, други взривни устройства и заряди, и оборудване и принадлежности за тях. За Саудитска Арабия обаче са доставяни и гладкоцевни оръжия с калибър 20 mm или по-голям, други оръжия или въоръжения с калибър по-голям от 12.7 mm, пускови установки и принадлежности, както следва, и специално предназначени за тях компоненти.

Голям купувач на българско въоръжение е и друг участник в дипломатическия конфликт – Египет. Страната е купила оръжие за малко под 9 млн. евро през 2015 г. при заявки за малко над 13 млн. евро. Година по-рано Египет е бил сред основните дестинации за износ на българско въоръжение – осъществени сделки за 36.5 млн. евро при 51 млн. евро заявки.

Още един от участниците в скандала – Обединените арабски емирства е консуматор на българско оръжие. За 2015 г. страната е сключила сделки с български фирми за малко на 3 млн. евро. Това е близо десетократно увеличение спрямо 2014 г.

Единствената страна с голяма оръжейна поръчка в региона, която не е замесена в скандала е Ирак. През 2015 г. български търговци са продали на Ирак военна техника и оръжие за 160 млн. евро, при предварителни заявки за 470 млн. евро.

Регионът на Персийския залив е най-големият купувач на българско оръжие и военно оборудване. Общият обем сделки за 2015 г. е за над 280 млн. евро. Това е 43% от целия износ на България. Година по-рано обемът сделки е бил за 149 млн. евро.

Един от основните въпроси е защо им трябва на арабските страни българско оръжие. Само преди броени дни Саудитска арабия подписа договор за покупка на военно техника, оборудване и муниции със САЩ за 100 млрд. долара. На този фон сделките с България са прекалено дребни. Но са и твърде странни.

Обяснението за интереса към българско оръжие е прост. Продажбата на страните от Залива е просто маскировка. Всяка сделка с военна техника се нужда от сертификат за краен купувач, т. нар. „енд юзер“. Без този сертификат е невъзможно да се получи разрешение за износ. С него купувачът гарантира, че оръжието няма да напуска пределите на страната. Дали това е изпълнено е практически невъзможно да се разбере. Причината е, че нелегалното „изтичането“ на оръжие към държави, територии или военни групи почти винаги става със знанието на властите в държавата, която позволява това.

Участва ли българско оръжие е конфликтни зони в Близкия Изток?

Едва ли има нужда от съмнение, че отговорът е положителен. Първите данни, че българско оръжие се изпраща на групировки в Сирия се появиха след един фатален инцидент на полигона край Анево. Тогава ветеран от американския флот, нает от фирма подизпълнител, умира, а други двама американски граждани и двама български са ранени. Причината е, че граната се взривява при зареждане в гранатомет РПГ-7.

Официалната държавна версия в лицето на тогавашния министър на икономиката Божидар Лукарски е, че “това е инцидент като част от  учения, които се провеждат от частната оръжейна фирма “Outguns”с техни боеприпаси. Те са по договор с чуждестранните лица, които основно са пострадали.” Пострадалите американските граждани набързо са транспортирани за лечение извън България, а разследването по случая замира. Този инцидент принуди САЩ да признае, че е купувала оръжие от България като част от усилията на Вашингтон за подкрепа на сирийските опозиционни сили.

От лаконичното съобщение на посолството на САЩ става ясно, че американците работят за американската компания Purple Shovel, наета от армията на САЩ, да подпомага програмата за обучение и въоръжаване на опозиционни бойци в Сирия.

В няколко свои последователни разследвания Балканската мрежа за разследващи репортажи (BIRN) посочи примери за участие на произведено в Източна Европа оръжие, включително и българско, във военни зони в Сирия. BIRN цитира данни за държавните поръчки в САЩ. То показва, че Звеното за специални операции (SOCOM), което отговаря за подпомагането на сирийските бойци, сключва договор през декември 2014 г. с Purple Shovel на стойност над 26.7 млн. долара (24.6 млн. евро) за доставка на чуждестранни оръжия и боеприпаси. България е посочена в графата  за произход на оръжието.

В случая от Анево ролята на американската компания е била да изкупи българско оборудване, а после по програмите на Вашингтон за оборудване на сирийската опозиция да бъде използвано във войната там.

Мрежата журналисти успява да проследи, в публикувано само преди месец ново разследване, пътя на сръбска картечницата Coyote. Разследването показа централната роля на Саудитска Арабия в доставянето на оръжия до сирийските бунтовници. От юни 2015 г. до август 2016 г. най-малко 50 товарни полета транспортират оръжия и боеприпаси от Централна и Източна Европа до саудитски военни бази. Репортерите засичат полети, пренасящи военно оборудване между кралството и Турция, откъдето оръжията влизат в Северна Сирия.

Пътят на картечницата преминава и през компанията „Български индустриален инженеринг и мениджмънт“, БИИМ, базиран в София посредник в търговията с оръжия, за износ до Саудитска Арабия през 2015 и 2016 г.

Говорител на сръбското министерство на отбраната каза в писмено изявление за BIRN, че местният производител „Застава“ е продал „голям брой“ картечници Coyote на „Български индустриален инженеринг и мениджмънт“. Компанията е собственост на българския оръжеен търговец Петър Манджуков.

Изследване на Conflict Armament Reseаrch (CAR)от 2014 г., цитирано от медиите, показва че българските боеприпаси заемат седмо място сред най-често използваните от “Ислямска държава”. Става дума за пистолетни 9 x 19 mm патрони, 5.56 х 45 мм и 7.62 х 39 мм за автоматични оръжия, и 12.7 х 108 мм и 14.5 х 114 мм за тежки картечници.

В своето разследване BIRN твърди, че купените от Саудитска Арабия и Обединените арабски емирства големи количества оръжия и боеприпаси от България в последните две години, почти сигурно са предназначени за въоръжени групи, които тези страни подкрепят в Сирия, а вероятно и в Йемен.

Мрежата журналисти цитира данни, според които през октомври 2014 г. цяла поредица джъмбо джетове Boeing 747, с надпис Saudi Arabian Cargo, са започнали да кацат на летището в българската столица София. А това не се е случвало в последните 20 години.

Полетите стават толкова чести, че любители на авиaцията отварят тема в специализирания си форум и започват да следят излитанията и кацанията. Самолетите пристига от Джеда, вземат товар от летище София и после отлитат за Саудитския град Табук, на около 100 км от границата с Йордания.

Какво има на борда не е ясно. Внезапното появяване на саудитските товарни самолети странно съвпада с внезапното увеличение на одобренията за износ на българско оръжие на емирството.

След като саудитските полетите спират, започват да пристигат товарни самолети от Абу Даби – Обединен арабски емирства. Airbus A330F и Boing 777F с маркировка на Etihad Cargo кацат в София пет пъти от края на юни до средата на август 2015 г. На 19 октомври Etihad Cargo Airbus 330F, пристигащ от Абу Даби, каца в Бургас, а след това излита за военната база Ал Джафра, разположена на юг от столицата на Емирствата.

Всички тези данни показват, че страната ни играе важна роля в доставката на оръжие на конфликта в Сирия, а най-вероятно и за други военни зони в региона като Йемен.

Какъв ефект ще има върху българската военна индустрия изострянето на отношенията между част от големите консуматори от Залива? Много е вероятно изобщо да няма такъв.

Снимки: Би Ти Ви

 

Категории Акцент, ПариЕтикети , , , ,

Автор: Мирослав Иванов

Мирослав Иванов се занимава с финансова журналистика повече от 10 години - по-голямата част от тях в печатни медии. Работил е за водещи икономически всекидневници в България, като „Пари“, а след придобиването му от Икономедиа и за наследника му „Капитал daily”. Има опит и от онлайн медии, включително и от поддържания от него блог. 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *