„Национална лотария“ е купила Телефонната палата на БТК

„Национална лотария“ е купила Телефонната палата на БТК

Телекомът е продал емблематичната си сграда в центъра на София за 17 млн. евро в опит да набави за финансиране за собствениците си

Компанията „НГ Пропърти“ е придобила сградата на Телефонната палата в София, собственост доскоро на Българската телекомуникационна компания (БТК). Това показва копие на нотариалния акт на сделката, с който „Студия Трансмедия“ разполага. Сделката е вписана на 27 април и с нея е приключен организираният от БТК спешен търг за продажбата на Телефонната палата. Цената, на която е изпълнена сделката, е 17.3 млн. евро.

Кой е купувачът

„НГ Пропърти“ е дружество от плеядата компании около хазартния бос Васил Божков. Самият Божков е член на борда на директорите. Божков беше обявен преди седмица от няколко медии около ДПС депутата Делян Пеевски за неофициален победител в търга.

BTC2„НГ Пропърти“ е еднолична собственост на компанията „Ню геймс“. Това е дружеството, което е оператор на многобройните лотарийни игри под марката „Национална лотария“. „НГ Пропърти“ е регистрирано в края на март 2017 г. и е с капитал от 36 млн. лв. Точно колкото са му били необходми за затварянето на сделката с БТК. А това означава, че още когато БТК се е подготвяла да обявява търг за Телефонната палата, купувачът вече е бил избран, а сделката е била с фиксирана цена.

„Ню геймс“ е лидер на пазара на моментните лотарийни игри. Лотарийните игри продължават да са най-бързо растящата част от хазартния сектор в България. „Капитал“ цитира данни от Държавната комисия по хазарта (ДКХ) според които за 2016 г. бизнесът с билети се е увеличил с почти 30% и е за около 320 млн. лв.

Във важен двигател на бизнеса се превърна държавата, която през 2014 г. по време на правителството на ДПС и БСП „пропусна“ да обложи този вид хазартен приход с данъци.

Кой е продавачът

Инициатор в продажбата на Телефонната палата е БТК. Според информация на „Студия Трансмедия“ сделката е осигурила за телекома част от така необхидимите му 43 млн. евро, с които да купи 16% от собственика си „Вива Телеком България“. Скандалната сделка е на ръба на закона и представлява механизъм за заобикаляне на забраните за financial assistance. Това е термин, който маркира механизъм за придобиване на компания чрез използване на собствения й ресурс. Подобен подход е забранен от закона.

Забележителното в продажбата на Телефонната палата е, че тя е трябвало да бъде одобрена от управителния съвет на телекома. В документите, които изпълнителният директор на БТК Атанас Добрев е представил пред нотариуса по сделката, фигурира и „Извлечение от протокола от заседание на Управителния съвет на БТК“. Според източник на „Студия Трансмедия“ от висшия мениджмънт на телекома такова заседание на УС не е провеждано. Или поне е провеждано в състав на УС на БТК, който е действащ.

Заради несъгласие с текущата финансова операция по изтеглянето на 43 млн. евро кеш от БТК, която ще обезкърви телекома, двама директори от висшето ръководство на БТК бяха отстранени. Това са главният юридически директор Русин Йорданов и маркетинг директорът Александър Грънчаров, който доскоро заемаше и поста на зам.-председател на Управителния съвет на телекома.

Двамата обаче продължават да бъдат вписани в Търговския регистър като членове на УС, тъй като освобождаването им беше блокирано от съда.

Това е и причината пред нотариуса при изповядването на сделката за Телефонната палата да бъде представено извлечение от заседание на УС, тъй като то легитимира самото решение, но не и участвалите в евентуалното му приемане. Практически пред нотариуса е представен документ със спестено вярно съдържание.

Сумата от 43 млн. евро е необходима на собствениците на БТК, водени от Спас Русев, Милен Велчев и руската банка ВТБ, за да покрият собствените си задължения по покупката на телекома. Това представлява финансиране със средства на компания на покупката на самата компания и е забранено по закон.

 

Категории АкцентЕтикети , , , , , ,

Автор: Редакция "Трансмедия"

Bio

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *