„Коалицията Булгартабак“ заличава следите си в Лихтенщайн

„Коалицията Булгартабак“ заличава следите си в Лихтенщайн

Ключовата в скандалната корупционна приватизационна сделка LIVERO Establishment e обявена в ликвидация

Следите на най-скандалната сделка в историята на приватизацията в България – продажбата на „Булгартабак холдинг“, оставила съмнения за политическа корупция и участие на мръсни пари, са на път да бъдат заличени. Собствениците на „Булгартабак холдинг“, които са маскирани зад група лихтенщайнски дружества, са започнали ликвидацията на LIVERO Establishment. Тази компания е ключов участник в сделката и през нея е преминала голяма част от финансирането й. Финансиране, за което и до днес не е ясно с какви първоначални средства е направено. Заличаването на дружеството ще намали значително възможностите за проследяване пътя на парите, техния произход, както и истинското разпределение на собствеността в „Булгартабак“, маскирано зад фондациите.

Заличаването на LIVERO Establishment ще сведе до минимум и шансовете за успешно завършване, все някога, на започнатата от прокуратурата в Лихтенщайн проверка за съпричастност на българските политици Бойко Борисов, Ахмед Доган и Делян Пеевски към сделката и финансирането й. Информация за разследването на български полици (със заличени имена) беше публикувана във Фрогнюз, а няколко дни по-късно медиите на Делян Пеевски оповестиха, че имената на тримата разследвани в Лихтенщайн български политици са именно Борисов, Пеевски и Доган. Информация по разследвано е изпратена към българските власти, но те очевидно нямат интерес към нея.

Какво се случва

Справка в регистъра на лихтенщайснките дружества показва, че LIVERO Establishment вече не е активен субект. Според информация на „Студия Трансмедия“ LIVERO Establishment е заявено за заличаване с дата 28 март 2017 г. Дата е изключително близо до момента, в който „Булгартабак холдинг“ обяви, че продава цялата част на чистия си бял бизнес – основните си търговски марки и дистрибуторската си компания на British American Tobacco. Дали между двете събития има връзка е трудно да се каже. Факт е, че обявената продажна цена от 100 млн. евро би могла да изчисти доста от натрупаните проблемни звена и дългове по схемата на собственост в „Булгартабак холдинг“.

Какво е LIVERO Establishment

LIVERO Establishment е официално одобреният от Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) купувач на мажоритарния пакет на „Булгартабак“ в сделка от 2014 г. Тогава VTB Capital – инвестиционно поделение на руската банка ВТБ, реши да продаде мажоритарния пакет в холдинга, придобит в приватизационна сделка през 2011 г. КЗК отказа изобщо да разглежда концентрацията на собственост и по този начин практически одобри продажбата на „Булгартабак“ на неясен купувач. Мотивът на КЗК да не разглежда сделката беше, че крайният купувач е физическо лице без стопанска дейност. Казано иначе КЗК прие, че бизнес с над 600 млн. лв. годишен оборот може да бъде придобит от физическо лице и това е достатъчно основание да няма концентрация. Цялата операция по промяната на собственост се развива на австрийска територия, където е регистриран и формалният мажоритарен собственик. Това е пощенската кутия BT Invest, която през 2011 г. по време на първото правителство на ГЕРБ с премиер Бойко Борсиов беше скоростно одобрена за купувач на 80% от  „Булгартабак“от Агенцията за приватизация, ръководена тогава от новия министър на икономиката Емил Караниколов.

Сделката през 2014 г. идва в условията на вече разразил се конфликт между ДПС депутата Делян Пеевски и мажоритарния собственик на КТБ Цветан Василев. КТБ и до момента е акционер в „Булгартабак“ с блокираща делистването от Българската фондова борса квота. През 2014 г., обаче, конфликтът между двамата се проявява и в „Булгартабак“, като КТБ прави опит да наложи контрол над цигарения холдинг с предложение на общо събрание на акционерите да се избере финансов контрольор и ред други мерки.

Всичко това идва да подскаже, че Цветан Василев е имал добра представа за собствеността в системата на „Булгартабак“ по онова време.

Кой притежава „Булгартабак“

Затова думите му за собствеността могат да бъдат кредитирани. А след фалита на КТБ в няколко свои интервюта Цветан Василев посочи Делян Пеевски като основен бенефициарен собственик на цигарения холдинг.

Самият ДПС депутат наистина се показа като собственик. Но не на мажоритарния пакет, а на малък дял от 5%. Тогава контртолирана от Пеевски и майка му Ирена Кръстева компания купи въпросния дял от фирма на оръжейния търговец Петър Манджуков.

Пеевски формално няма никаква връзка с мажоритарния собственик на „Булгартабак“. Ключовата дума тук е формално. Защото лихтенщайнските фондации имат точна тази цел – да скрият собственика.

Кой кой е в сделката

БТ схема цялаКореспонденция между адвокат Александър Ангелов, известен и като „адвокатът на Пеевски“, и бившата дясна ръка на Цветан Василев, а сега свидетел на прокуратурата Бисер Лазов, както и самия Василев, показва как е била разиграна собствеността в „Булгартабак“. Показва и колко ключово е ликвидираното сега дружество LIVERO Establishment. LIVERO Establishment е едноличен купувач на BT Invest. Но откъде са парите за сделката?

С 59 млн. евро заемодател на LIVERO Establishment става EFV International Financial Ventures limited. Компанията участва в доста сделки в орбитата от фирми около Цветан Василев и КТБ. Тя е едно от ключовите дружества в системата на собственост и в Българската телекомуникационна комания (БТК), и във военно-промишлените дружества, кредитирани през КТБ. От доклада на КОНПИ за разследванията по делото КТБ става ясно, че Цветан Василев е декларирал собственост над EFV. Така че към началото на 2014 г., когато е разчертана схемата за собственост и финансиране на „Булгартабак“ EFV, осигурила 59 млн. евро, е била контролирана от Василев. Това още повече дава кредит към неговите обяснения за финансирането на сделката. По думите на Василев той е трябвало да бъде съсобственик заедно с майката на Делян Пеевски – Ирена Кръстева на 35% от Булгартабак през фондация Panim.

Според разчертаната от адвоката на Пеевски схема на собственост в Булгартабак с 49 млн. евро финансиране там участва Ventracor Establishment. От имейлите, изпращани към Бисер Лазов и Цветан Василев става ясно, че зад тази фондация стоят интересите на „колегите от Пловдив“. Според информация на „Студия Трансмедия“ това са собствениците на „Винпром Пещера“. Те е трябвало да получат дял чрез фондацията Sedona.

Sedona, Panim и Livero присъстват и в още един ключов документ, публикуван в разследване на „Биволъ“. Това е споразумение от 2011 г., още докато е текла процедурата по приватизация. Според текста на споразумението VTB Capital създава BT Invest за да участва в проседурата по приватизация, но получава правото да продаде купеното на три дружества – Belom Foundation, Sedona Foundation и Livero Establishment.

От къде са парите? Документ, публикуван от „Биволъ“ показва договор за заем между EFV и LIVERO на стойност 59 млн. евро, подписан на 23.09.2011 г. за срок от 3 години.

EFV цедира това вземане на TGI срещу 45 414 388 евро на 07.11.2013. Точка 13 от договора обаче разяснява, че цесията е част от споразумение за придобиване на дялове и вземания между TGI Middle East FZE и PANIM FOUNDATION.

Така се потвърждава документално и вторият централен актьор в схемата “Ангелов“ – фондацията с участието на майката на Делян Пеевски и Цветан Василев.

Но историята за собствеността не спира тук.

Отново в схемата “Ангелов“ са посчени три офшорки от Британските Вирджински острови – GRAND INVESTORS,  INTER PROJECTS GROUP и VITALITY INVEST. Те са получатели на по 10% в Livero Establishment.

Кой стои зад тях

Писмо до бившия посланик на САЩ Марси Рийс развива тезата за корупционна комисионна от по 10% получена от Ахмед Доган и Бойко Борисов, за да благословят политически сделката. Също 10% е получил и Александър Сталийски, който е от „вътрешния доверен кръг” на Борисов. Сталийски беше посочен от Цветан Василев и като човека, който му е бил определен от Бойко Борисов „за контакт“. Идвал е в дома му и е получавал отчети как се движат определени компании и бизнеси. Самият Сталийски пък е посочвал лица, които да заемат позиции в компании.

Корупционната схема

Трите офшорни компании са наричани от адвокат Ангелов трите „десетки“. GRAND INVESTORS, INTER PROJECTS GROUP и VITALITY INVEST са регистрирани през юни-юли 2011 г., което е около месец преди споразумението за приватизацията на „Булгартабак“. Година по-късно две от фирмите – паравани – VITALITY INVEST LIMITED и INTER PROJECTS GROUP са заличени, след като са си изпълнили задачата за прикриване на действителните участници. През 2013 г. е заличена поради същата причина и GRAND INVESTORS LTD.

Сега в заличаването на следите в тежката корупционна схема „Булгартабак“ идва ред на ключовия играч Livero Establishment. Това заличаване ще направи практически невъзможно проследяването на източника на парите и кой стои като истински собственик на Булгартабак. Всичко това се случва с помощта на българските институции, които бездействат.

 

Категории Акцент, Мнения, ПариЕтикети , , , , ,

Автор: Мирослав Иванов

Мирослав Иванов се занимава с финансова журналистика повече от 10 години - по-голямата част от тях в печатни медии. Работил е за водещи икономически всекидневници в България, като „Пари“, а след придобиването му от Икономедиа и за наследника му „Капитал daily”. Има опит и от онлайн медии, включително и от поддържания от него блог. 

5 коментара към “„Коалицията Булгартабак“ заличава следите си в Лихтенщайн”

  1. АЛ-О-О-О-О-О ЦАЦАРОВ,ГУШАТА ЛИ ТИ ПРЕЧИ ,ЗА ДА ЧУЕШ КАКВО СТАВА……НАЛИ ПЕЕВСКИ Е НАЙ ГОЛЕМИЯТ ПРЕСТЪПНИК …ЗАЩО НЕ Е В ЗАТВОРА ….ВЪПРОСИ МНОГО..ЧАКАМЕ ОТГОВОР ОТ ГЛУХОНЯМ !

  2. АЛ-О-О-О-О-О ЦАЦАРОВ,ГУШАТА ЛИ ТИ ПРЕЧИ ,ЗА ДА ЧУЕШ КАКВО СТАВА……НАЛИ ПЕЕВСКИ Е НАЙ ГОЛЕМИЯТ ПРЕСТЪПНИК …ЗАЩО НЕ Е В ЗАТВОРА ….ВЪПРОСИ МНОГО..ЧАКАМЕ ОТГОВОР ОТ ГЛУХОНЯМ !

    Отговор

  3. Сотир Пеевски: Ало, Деляне, малко ми идват в повече тези скандали точно сега. Защо не си изчистихте далаверите с тиквата навреме? От Европейската комисия и ОЛАФ само това чакат.
    Делян Цацаров: Ти знаеш ли с кого говориш, бе приятелю? Аз съм властелинът на държавата. Нямам нищо общо с Ливеро. Маман трябваше да покрива Ахмед и Мускула, а пещерняците – Боко. Аз съм си оправил нещата, но не знам защо Боко, Ахмед и Мускула си търсят по 20 милиона евро. Откъде да им ги намеря? Нали потроших всичко да унищожа Мустака и да ти плащам на тебе, за да го мачкаш. Да си налягаш парцалите, да не се разприказват медиите на семейството ми!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *