Герджиков: Горд съм, че съм част от управлението на страната

Герджиков: Горд съм, че съм част от управлението на страната

 

Горд съм, че съм част от управлението на страната, което успя да съхрани не само социалния мир, но и да функционира така, че да има ръст на финансовите постъпления в хазната. Това заяви в интервю за генералния директор на БТА Максим Минчев служебният министър-председател проф. Огнян Герджиков.

И понеже се видя краят на нашия мандат, се изкушавам да кажа:
Feci quod potui, faciant meliora potentes – направих, каквото можах, нека тези, които могат повече, да го направят.
„Преди всичко искам да благодаря на президента Радев, който успя да формира кабинет с много ярки личности – великолепни специалисти в своите области. Истинско удоволствие е да се работи с тях“, каза премиерът Герджиков. Той отбеляза, че има и резерви към дейността на някои от министрите. „Но и министрите могат да имат претенции към мен самия. Мой принцип е да уважавам достойнството на хората и държа забележките си да отправям не публично, а персонално, когато се е налагало. Но тези случаи не са много.“, посочи министър-председателят.
По повод на ревизиите по министерства, направени от служебното правителство, премиерът Герджиков заяви, че подробни отчети ще бъдат публикувани в сайтовете на министерствата в края на април. „Работа на правителството е да извърши проверките, специализираните органи да поемат нататък и съответно да наложат съответните санкции, ако има основание за такива“, каза служебният министър-председател.
Организацията на изборите от страна на правителството бе много добра. Никакво колебание нямам за този извод, коментира премиерът Герджиков. Той отбеляза, че винаги има и ще има недоволни. „Разбира се, че имаше и много опити за търговия с гласове. Но органите на МВР и Прокуратурата работеха много ефективно и много от опитите бяха пресечени и бяха образувани множество досъдебни производства, а вече има и осъдени за това изключително грозно престъпно поведение срещу демокрацията“, заяви премиерът.
Попитан кои са най-неотложните стъпки по подготовката на Българското председателство на Съвета на ЕС през 2018 г., министър-председателят отговори, че най-важното, знак за периода, в който България ще ръководи Съвета на Европейския съюз, е че по „българско“ време ще бъдат взети общите решения за бъдещето на Съюза. „Страхотен шанс за нас! Не трябва за го пропиляваме“, коментира премиерът Огнян Герджиков.
Да си кажем със самочувствие, че държавата ни е в добро състояние, че сме постигнали демократичните стандарти, при които смяната на правителства и организирането на избори е нормален социален факт, а не извънредна ситуация. Икономиката работи, секторните политики продължават успешно. Всички ние сме взискателни граждани на една европейска държава и нито искаме, нито бихме допуснали да изключим от скорост за три месеца, а после да почваме от нулата. Така че съм горд, че съм част от управлението на страната, което успя да съхрани не само социалния мир, но и да функционира така, че да има ръст на финансовите постъпления в хазната“, изгъкна Герджиков.

 

Категории АкцентЕтикети , ,

Автор: Редакция "Трансмедия"

Bio

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *