Неслучилите се неутралитети са исторически факт

Документално

Неслучилите се неутралитети са исторически факт

Книга с документи от архивите на САЩ удостоверява, че Цар Борис Трети е предприемал стъпки за откъсване на България от Германия и за мир със Съюзниците

От написаното в учебниците по история до сега, оставаме с впечатление, че сателитните на Оста страни – България, Унгария и Румъния са били верни съюзници на Хитлер от началото до края на войната. От архивите може да се види, че това съвсем не е било така.

„Планът за откъсване на България от Оста“ е сборник от документи, издаден в САЩ преди десетилетия. Тези 800 страници, посветени на неосъществения неутрален блок са били секретни до 70-те години на ХХ век и наскоро за първи път бяха публикувани събрани на английски по идея на Лъчезар Тошев в издание на Американския научен център в София. Тошев e бил народен представител в шест състава на Народното събрание, член на Екогласност и СДС от основаването им още от 1989 г., дългогодишен представител и почетен член на ПАСЕ.

Страници от документалния сборник можете да видите ТУК.

Каква точно е хронологията на тези съдбоносни за отечеството събития можете да прочетете от изследването на Лъчезар Тошев ТУК.

http://toshev.blogspot.com/2014/01/blog-post.html

bg-usa_ii_ww_cover_logo_expoprint

bg-usa_ii_ww_cover_logo_expoprint-page-0011                   img120-page-001

 

img120-page-0021       plan-donovan-2-08-1943-page-001  koujumdjiisky-page-1    armistice-cairo-1-sept-1944-page-001

 

Категории Акцент, Обектив, Общество

Автор: Емил Янев

Емил Янев е професионален журналист, завършил Факултета по журналистика на СУ „Климент Охридски“, минал през школата на вестниците „Орбита“, „Коотеративно село“, „Старт“, „Подкрепа“ и развил вижданията си като издател на списание „ТВ Плюс“. Сътрудничил е и в ред други издания, където също е защитавал името си с характерния си стил на критичен и ироничен рефлекс към личности и събития. В Българското национално радио той, в тандем със съекипника си Кин Стоянов, създаде пет авторски радиоформата – освен „Часът на инфохолиците“, още „Трамвай по желание“, „Риалити роман“, „Различният до мен“ и „Радиотранс“ - всички отличени с високи журналистически награди. „200 имена, които промениха света“ е първата му книга.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *