Германия разследва за данъчни измами собственик на „Булгартабак“

Адвокат на дявола

Германия разследва за данъчни измами собственик на „Булгартабак“

Лихтенщайнският адвокат Егон Кайзер е замесен в един от големите скандали с укрити данъци – „Аферата Тьонис“

Един от големите номинални собственици на „Булгартабак холдинг“ е разследван за укриване на данъци в Германия. Егон Кайзер е лихтенщайснки адвокат и е представител на фондацията Woodford Establishment, която притежава 50% от регистрирания в Австрия мажоритарен акционер на „Булгартабак“ BT Invest. Информацията за разследването изнесе в блога си „Финансови смислици“ журналистът Мирослав Иванов.

Егон Кайзер е адвокат – довереник, с други думи – номинален собственик, зад който се укриват реалните собственици на дяловете в „Булгартабак“.

„И Кайзер очевидно е добър играч. Името му е замесено в един от най-големите скандали, свързани с укриване на данъци в Германия“, пише Иванов. Чрез своята компания Fiduciana Кайзер е имал същата роля на номинал и във фондациите на семейство Тьонис. През 2012 г. в Германия се разразява голям скандал с публични личности, укрили данъци чрез компании, регистрирани в Швейцария и Лихтенщайн. Част от тази серия скандали е и разкритието за укрити данъци чрез лихтенщайнски фондации, собственост на семейство Тьонис. Бизнесът на фамилията е структуриран в Tönnies-Holding, като значителна част от него е в хранително-вкусовата промишленост. И всичко за семейството върви прекрасно, докато прокурорите в Билефелд и германската данъчна служба не тръгват по петите на семейство Тьонис заради покупка на къща в Майорка за 1.3 млн. евро.

Според публикация на германското икономическо издание Wirtschafts Woche сделката минава през лихтенщайнската Overseas Stiftungen. Това е една от двете фондации на семейство Тьонис, които агентът Fiduciana със седалище в Балцерс управлява. Втората е Gafluna и също е част от данъчните машинации на германската фамилия. Довереник и на двете фондации, които са разследвани от прокурорите в Билефелд, е Егон Кайзер.

Същият, който в момента е управител на един от крайните собственици в «Булгартабак». Иванов цитира свое по-ранно разследване, според което другият голям номинален собственик в българския цигарен холдинг, фондацията от Лихтещайн Stiga ANSTALT, е управлявана от адвокат, разследван в Монако за пране на пари на руски олигарски.

И ако разплитането на данъчните престъпления на Тьонис тръгва от получения от данъчните в Германия диск с данни за сметки и фирми на германски граждани в офшорни дестинации, то в България близо 5 години след получаването в НАП на копие с данни за българите с подобни сметки – разследване няма. Наскоро пък прокуратурата направи всичко възможно да провали обвинение срещу Христо Бисеров за пране на пари, като не успя „да убеди“ швейцарските власти да разкрият банковата тайна над сметките на бившия зам.-председател на Народното събрание.

„Но по-важният въпрос е кой се крие зад лихтенщайснкия адвокат Кайзер. Защото, подобно на фондациите на Тьонис, Кайзер е просто довереник, който управлява (на документи) дружеството, като всички ползи от него, както и реалният контрол, са в друго неизвестно лице“, пита Иванов. И припомня по-ранни разследвания, в които показва схема на собствеността в „Булгартабак“, която препраща контрола в дружеството на ниво Лихтенщайн към семейството на Делян Пеевски и Ирена Кръстева. Според източници, запознати със сделката по приватизацията на „Булгартабак холдинг“, веднага след изтичнето на предварително договорената кол опция с VTB Capital, инвестиционното поделение на руската банка напуска цигарения холдинг. VTB Capital продава контрола над BT Invest на лихтенщайнското Livero Establishment, което на свой ред е кредитирано от лихтенщайнската фондация Ventracor (под контрола на основателите на „Винпром Пещера“) и швейцарското EFV, считано за контролирано от мажоритарния собственик на КТБ Цветан Василев. В момента на придобиване на дяловете на BT Invest Livero Establishment по план става собственост на Panim Foundation, в която според запознати със сделката източници е била планирана собствеността на Ирена Кръстева и Цветан Василев, а в Sedona Foundation е било съсредоточено участието на основателите на „Винпром Пещера“. За тях е било поставено условието да прехвърлят 10% от контрола над Livero на почетния лидер на ДПС Ахмед Доган чрез регистрираната на Британските вирджински острови Grand Investors.

Panim е трябвало да подари по 10% на министър-председателя Бойко Борисов чрез Inter Projects Group и 10% на неговия близък приятел и най-голям депозант физическо лице в КТБ Александър Сталийски чрез Vitality Invest Limited.

«Схемата по разпределението е разчертана, планирана и частично осъществена от адвокат Александър Ангелов, по-известен като адвокат на Делян Пеевски», пише Иванов. Адвокат Ангелов е представител на ДПС депутата в серия от сделки, а при провеждането на последното общо събрание в «Булгартабак» е отговарял и на въпроси на акционерите.

Атаката срещу КТБ тотално размества плановете и в момента мажоритарната собственост в «Булгартабак» е разделено само между Woodford Establishment и Stiga ANSTALT. Втората фондация влиза на мястото на Livero със сделка от януари 2015 г.

При нито едно от прехвърлянията купувачът не обяви търгово предложение към останалите акционери на Българската фондова борса въпреки законовото изискване да го направи. А при влизането на Stiga ANSTALT дори няма и поискано разрешение от Комисията за защита на конкуренцията.

В публикацията си Иванов задава въпроса «Кой стои зад лихтещайнските фондации в момента». Цитирайки «запознати със сенчестата част на бизнеса около «Булгартабак» – контрабандната търговия в Сирия, Ирак и Турция с произведени от българското дружество цигари», Иванов не изключва зад една от фондациите да стои контрабандистът Салам Кадер Фарадж. Името му се споменава от адвокат Александър Ангелов като основен търговски контрагент на «Булгартабак» в Дубай, където компанията има верига от търговски дружества, над някои от които няма контрол и където изтича значителна част от печалбата.

 

Категории Компании

Автор: Редакция "Трансмедия"

Bio

1 коментар към “Германия разследва за данъчни измами собственик на „Булгартабак“”

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *